Elävä samatamaraitti -innovaatiokilpailu 16.2. - 31.3.2016

Lue tiedote ePressi.comissa

Elävä satamaraitti -innovaatiokilpailu käynnistyi: Valaistuksen, digitaalisten palveluiden ja muotoilun uutuudet esille

Tiedote. Julkaistu: 02.02.2016 klo 13:54
Lahden kaupunki

Kilpailun tavoitteena on luoda näyteikkuna Lahden urheilukeskuksen ja sataman väliin vuoden 2017 MM-kisojen aikana. Kilpailussa palkitaan 1–5 ehdotusta toteutusta tukevalla rahapalkinnolla.

Vuoden 2017 maailmanmestaruuskisat tarjoavat merkittävän näyteikkunan esitellä uusia älykkääseen valaistukseen, digitaalisiin palveluihin tai julkiseen ympäristöön soveltuvia ratkaisuja suurelle yleisölle. Lahden kaupunki, Lahti Energia ja Lahden seudun kehitys LADEC käynnistivät 29.1.2016 Elävä satamaraitti -innovaatiokilpailun yhdessä Tekesin rahoittaman SenCity-hankkeen kanssa. Innovaatiokilpailussa etsitään uusia, julkista ympäristöä elävöittäviä palveluita ja tuotteita, joita voidaan kokeilla MM2017-kisojen aikana sekä myöhemmin soveltaen muissa yleisötapahtumissa. Innovaatiot voivat olla esimerkiksi yleisön opastukseen tai tapahtumatietojen jakamiseen liittyviä digitaalisia sovelluksia tai alueen viihtyisyyttä parantavia muotoiluratkaisuja.

- Kilpailu on erinomainen tilaisuus erityisesti pienemmille toimijoille saada näkyvyyttä omille ratkaisuilleen. MM-kisayhteys tekee tilaisuudesta suorastaan ainutlaatuisen, minkä vuoksi odotamme kilpailun kiinnostavan monia, kertoo VTT:n erikoistutkija Eveliina Juntunen.

Elävä satamaraitti -innovaatiokilpailun ideoita arvioi laaja asiantuntijaraati. Mukana on myös Tehometin ja Nokian edustaja SenCity-hankkeen yritysryhmästä. Kilpailussa palkitaan 1–5 ehdotusta toteutusta tukevalla rahapalkinnolla. Rahapalkintojen kokonaissumma on 10 000 euroa. Mahdollisia yhteistyökumppaneita ratkaisujen toteutuksessa ovat Valopaa Oy, C2 SmartLight Oy ja Misal Oy. 

Kilpailualue on Oulun yliopiston tutkija Henrika Pihlajaniemen mukaan kiinnostava kokeiluympäristö:

- Satamaraitin alueelle ja yhteyteen sijoittuu kaupunkikuvallisesti mielenkiintoisia ja erilaisia ympäristöjä, jotka tarjoavat innostavia lähtökohtia niin älykkään valaistuksen soveltamiselle kuin kaupunkilaisia palveleville digitaalisille palveluille. Näitä ovat mm. Sataman alue, urheilualueet tapahtumineen, läheiset virkistyspuistot ja Voimalaitosalueen teollisuusmiljöö. Kaupunkilaisten kokemuksia uusista ratkaisuista tullaan keräämään SenCity-hankkeen aikana.

SenCity-hanke on VTT:n, Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnan sekä yritysten ja kaupunkien ryhmähanke, jossa valaistusinfrastruktuuria hyödynnetään uusien palveluiden kehitysalustana. Lahden lisäksi hankkeen muita kaupunkikumppaneita ovat Oulu, Raahe, Helsinki, Tampere ja Salo. Tekes-rahoitteinen hanke on käynnissä vuoden 2017 elokuuhun asti. Lahden innovaatiokilpailusta järjestetään lanseeraustilaisuus 16.2.2016 klo 13–15 Fellmanniassa.

Lisätietoja

Kilpailusihteeri:
Saara Vauramo, ympäristöjohtaja, Lahden kaupunki
044 716 1585

SenCity hanke:
Eveliina Juntunen, erikoistutkija, SenCity-hankkeen koordinaattori, VTT
040 548 9986

Alueen valaistuksen tekninen suunnittelu:
Tapio Nikkinen, Lahti Energia Sähköverkko

044 755 2526

Elävä satamaraitti innovaatiokilpailun kutsu.

Kilpailun mahdollistavat:
SenCity -hanke, Tekes
Lahden kaupunkiseudun INKA – Innovatiiviset kaupungit -ohjelma, Tekes
Lahden seudun radanvarren kehitys- ja toimintaympäristön vahvistaminen, Maakunnan kehittämisraha

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva lähes 120 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

 

TwitterFacebookLinkedInPinterestAddthis

Last updated: 8.2.2016