Tiedon Valo -palkinto arkkitehti Venla Kaikkosen diplomityölle

Tiedon valo -palkinto arkkitehti Venla Kaikkosen Kalasataman älykästä valaistusta käsittelevälle diplomityölle

Suomen Valoteknillinen seura jakoi 2.2. Valon päivän tapahtumassa kaksi 1000 euron Tiedon valo -palkintoa, joiden tarkoitus on kannustaa opiskelijoita valaisemaan tulevaisuutta ja näkemään nykyisyyden paremmin. Suomi tarvitsee valoalan osaajia erilaisiin tehtäviin niin yrityksiin kuin julkiselle sektorille, ja uusi tieto auttaa koko yhteiskuntaa. Arkkitehti Venla Kaikkonen, joka esitteli viime marraskuussa diplomityönsä Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnassa, sai toisen palkinnoista. Työn aiheena oli älykkään valaistuksen konseptisuunnitelma Helsingin Kalasataman alueelle. Entinen satama-alue on kehittymässä 20 000 asukkaan asuin- ja työpaikka-alueeksi, joka profiloituu älykkääksi kaupunginosaksi. Diplomityö tarkasteli älykkään valaistuksen käyttöä kaupunkiympäristössä hyödyntäen ihmisläheisiä ja osallistavia suunnittelumenetelmiä. Älykkäästi ohjatun valaistuksen avulla voidaan saavuttaa energiansäästöjä optimoimalla valaistus eri olosuhteissa ja tilanteissa. Sen lisäksi älykkään valaistuksen avulla voidaan helpottaa asukkaiden elämää ja luoda miellyttäviä valaistuskokemuksia. Työssä tarkasteltiin älykästä valaistusta käyttäjien näkökulmasta ja heidän kokemuksistaan käsin, jotka usein ovat monimutkaisia ja monitahoisia. Diplomityö toteutettiin osana SenCity-hanketta, jota rahoittaa Tekes ja osallistujakaupungit. Hanke pilotoi älykästä valaistusta ja käyttäjälähtöisiä palveluja kuudessa Suomen kaupungissa. Oulun yliopiston osuutta hankkeesta johtaa TkT Henrika Pihlajaniemi, joka ohjasi diplomityön.

Venla Kaikkonen: Intelligent lighting in urban context : a conceptual plan for Kalasatama, Helsinki

Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunta

Last updated: 3.2.2017