Anna-Kaisa Salmi

Tutkimusintressit

Olen kiinnostunut ihmisten ja eläinten välisten suhteiden arkeologisesta tutkimuksesta. Olen erikoistunut eläinosteologiaan ja tutkimukseni on suuntautunut erityisesti historiallisen ajan arkeologiaan sekä pohjoisten alueiden arkeologiaan..

Käynnissä olevia tutkimushankkeita

• Human-Environmental Relationships in the Colonial Contact (2016–2021), Suomen Akatemia, Akatemiatutkijan tehtävä.

Päättyneitä tutkimushankkeita

• Arctic Domus: Humans & Animals across the North. European Research Council Advanced Grant, Department of Anthropology, University of Aberdeen. Tutkimusryhmän jäsen, vastuullinen tutkija D. Anderson.
  • Food and Identity in Medieval and Early Modern Urban Communities (2011–2013), Suomen Akatemia. Tutkijatohtorin projekti, vastuullinen tutkija A. Salmi.
  • Human-Animal Relationships among the Finland’s Sámi  ca. 1000-1800 AD (2008–2010), Suomen Akatemia. Tutkimusryhmän jäsen, vastuullinen tutkija Milton Núñez.
  • Towns, Borders, and Material Culture (2010–2012), Suomen Akatemia. Tutkimusryhmän jäsen, vastuullinen tutkija T.Ylimaunu.

Julkaisuja

• S. Niinimäki & A. Salmi, 2016. Entheseal changes in free-ranging versus zoo reindeer – Observing activity status of reindeer. International Journal of Osteoarchaeology 26(2).
  • R. Vilkama, R. Kylli & A. Salmi 2016. Sugar consumption, dental health and foodways in Late Medieval Iin Hamina and Early Modern Oulu, Northern Finland. Scandinavian Journal of History 41(1).
  • A. Salmi, T. Äikäs, M. Fjellström & M. Spangen 2015. Animal offerings at the Sámi offering site of Unna Saiva – Changing religious practices and human–animal relationships. Journal of Anthropological Archaeology 40.
  • A. Salmi, A. Tranberg, M. Pääkkönen & R. Nurmi 2014. Becoming modern – Hybrid foodways in Early Modern Tornio, Northern Finland. International Journal of Historical Archaeology 18(3).
  • A. Salmi & T. Kuokkanen 2014. Bones, buttons and buckles. Negotiating class and bodily practices in Early Modern Oulu. Post-Medieval Archaeology 48(1).
  • J. Nyyssönen & A. Salmi 2013. Towards a multi-perspective study of reindeer agency, overlapping environments and human-animal relationships. Arctic Anthropology 50(2).
  • M. Lahtinen, A. Salmi & R. Vilkama 2013. Ruuanjätteitä, kariesta ja kemiaa – Mitä arkeologiset ja luonnontieteelliset menetelmät kertovat ruokapöydän antimista 1400–1700-luvulla. Historiallinen aikakauskirja 4/2013.
  • T. Äikäs & A. Salmi 2013. The sieidi is a better altar/the noaidi’s drum a purer church bell – Long term changes and syncretism at Sámi offering sites. World Archaeology 45(1).
  • T. Äikäs, U. Bergmann & A. Salmi 2012. An attempt to use blood residue analysis to identify sacrificial practices at sieidi sites. Fennoscandia Archaeologica XXIX.
  • S. Niinimäki, A. Salmi, J-M. Kuusela, & J. Okkonen (eds.) 2012, Stones, Bones, and Thoughts. Festschrift in Honor of Milton Núñez. Milton Núñezin juhlakirjatoimikunta, Oulu.
  • A. Salmi, T. Äikäs & S. Lipkin 2011. Animating rituals at Sámi sacred sites in northern Finland. Journal of Social Archaeology 11(2).
  • T. Äikäs, S. Lipkin, & A. Salmi (eds.) 2011, Social Archaeology in Finland: Ten Case Studies by Finnish Archaeologists. Oulun yliopisto, Oulu.
  • A. Puputti 2010. Living with animals. A zooarchaeological analysis of urban human-animal relationships in early modern Tornio, 1621-1800. BAR International Series 2100. Archaeopress, Oxford.
  • V. Herva & A. Salmi 2010. Engaging with the sea and seals: Environmental and human-animal relations on the northern coast of the Early Modern Gulf of Bothnia. Norwegian Archaeological Review 43(2).
  • T. Äikäs, A. Puputti, M. Núñez, J. Aspi & J. Okkonen 2009: Sacred and profane livelihood. Animal bones from sieidi sites in Northern Finland. Norwegian Archaeological Review 42(2).
  • A. Puputti & M. Niskanen 2009. Identification of semi-domesticated reindeer (Rangifer tarandus tarandus, Linnaeus 1758) and wild forest reindeer (R.t.fennicus, Lönnberg 1909) from postcranial skeletal measurements. Mammalian Biology 74(1).
  • A. Puputti 2008. A zooarchaeology of modernising human-animal relationships in Tornio, 1620-1800. Post-Medieval Archaeology 42(2).
  • A. Puputti & M. Niskanen 2008. The estimation of body weight of the reindeer (Rangifer tarandus L.) from skeletal measurements: preliminary analyses and application to archaeological material from 17th and 18th century northern Finland. Environmental Archaeology 2/2008.

Viimeksi päivitetty: 27.6.2016