Historiaa

Oulun yliopiston eläinmuseo ja sen tarkoitus sekä tehtävät juontuvat jo vuodelta 1925, jolloin oululaiset luonnonharrastajat olivat perustamassa Ouluun yhdistystä päätarkoituksena saada aikaan luonnontieteellinen museo. Oulun Luonnonystäväin Yhdistyksen (OLY) museo oli jo v. 1932 "omissa tiloissaan" ja sen kokoelmat käsittivät yli 400 eläintä. Nämä kuitenkin tuhoutuivat talvisodan pommituksissa; ainoa, joka säästyi on kuvassa näkyvä sillivalaan kallon osa.

OLY:n uudelleen muodostetut kokoelmat (yli 600 selkärankaista ja 15 000 selkärangatonta eläintä) lahjoitettiin Oulun yliopistolle v. 1960. Kokoelma toimi tuolloin Ainolan kirjastorakennuksen ylimmässä kerroksessa. Vuonna 1961 museo sai omat tilat eläintieteen laitoksen yhteydestä Oulun NMKY:n rakennuksesta. Vuonna 1972 eläinmuseo muutti Åströmin entiseen nahkatehtaaseen ja toimi siellä siihen asti kunnes siirtyi nykyisiin tiloihinsa Linnanmaalle v. 1984. Linnanmaalle muuton jälkeen näyttelyä laajennettiin rakentamalla dioraamat, jotka toteutti konservaattori Heikki Kangasperko vuosina 1984 - 93.

Eino Erkinaro: Oulun eläinmuseon historia. 1986. Syntaksis Ry:n 25-vuotisjuhlajulkaisu (pdf).

Yli 200 vuotta eläinmuseotoimintaa Oulussa (Oulu 400 posteri) (pdf).

Viimeksi päivitetty: 8.5.2015