Biomimetiikka ja älykkäät järjestelmät

"Tekoälyn koti pohjoisessa Skandinaviassa"

Oxford English Dictionaryn mukaan tekoäly voidaan määritellä tietokoneiden (tai muiden koneiden) kyvyksi ilmentää tai jäljitellä älyllistä käyttäytymistä ["artificial intelligence, n." OED Online. Oxford University Press, maaliskuu 2017].

Biomimetiikan ja älykkäiden järjestelmien tutkimusyksikkö (BISG) on toiminut tällä alueella jo 1980-luvulta lähtien.

Ihmisenkaltaisen älyn jäljittelyyn (ks. em. määritelmä) tunnetaan suuri määrä erilaisia tapoja. IEEE:n Technology Navigator -hakutyökalu luettelee lähes 50 tekoälyyn liittyvää aihealuetta.

BISG:n tutkimus keskittyy erityisesti älykkäiden järjestelmien kehittämisen kannalta kriittisiin tutkimusalueisiin ja teknologioihin. Näitä ovat anturitiedon kerääminen ja jalostaminen, koneellinen päättely ja oppiminen, kontekstitietoisuus, mobiiliagentit sekä tietoturva.

Merkittäviä sovellusalueita ovat mm. luotettavat teollisuuden tuotantojärjestelmät, terveyden ja hyvinvoinnin järjestelmät sekä vapaasti liikkuvat älykkäät robotit.

mobiiliagentittietoturvaanturitiedonkerääminen jalostaminenkoneellinenpäättely &oppiminenkonteksti-tietoisuusälykästeollisuusterveys hyvinvointiliikkuvatrobotitSorry, your browser does not support inline SVG.

Kuva: BISG:n osaamisalueet tekoälyssä.

Tutkimusryhmän yleiskuva

Biomimetiikka ja älykkäät järjestelmät (BISG) on fuusio tietotekniikan ja biologian aloilta. BISG:ssä teemme työtä älykkäiden järjestelmien parissa, ja tutkimusalueisiimme kuuluvat muun muassa tiedon louhinta, koneoppiminen, robotiikka ja tietoturva, jotka sovelletaan esimerkiksi teollisuuden valmistusprosessien optimointiin ja liikkuvien robottien ympäristömonitorointiin. Tutkimusryhmän perinteisten tutkimussuuntien lisäksi BISG myös pyrkii tarjoamaan konkreettisia ja uudenlaisia avauksia parempaa ICT:tä ja bioteknologiaa/biolääketiedettä varten. Nopeat ICT:n ja tietotekniikan kehitykset ovat avanneet uusia ennalta-arvaamattomia menetelmiä, joiden avulla tutkimusalueet voidaan yhdistää paremmin ja konkreettisemmin. Ks. lisää Research Areas -osiosta.

Tutkimusryhmän juuret älykkäiden järjestelmien tutkimuksessa ulottuvat vuoteen 1985, ja tutkimustoiminta tietoturvan alueella alkoi vuodesta 1996. Vuonna 2014 tutkimusryhmä järjestäytyi uudelleen ja aloitti poikkitieteellisen yhteistyön Biocenter Oulun tutkimusryhmän kanssa.

BISG on osallistunut aktiivisesti kansallisiin ja kansainvälisiin tutkimushankkeisiin mm. Suomen Akatemian, Tekesin ja Euroopan Union rahoittamana, ja tehnyt myös yhteistyötä Japanin Society for Promotion of Science JSPS:n ja Yhdysvaltojen National Science Foundation NSF:n kanssa. Ks. lisää Projects –osiosta.

Edellä mainitusta tutkimuksesta on syntynyt useita oheisyrityksiä (spin-off) Ks. lisää Impact -osiosta.

Lue lisää englanninkieliseltä sivustolta.