Kirjaston blogi

Kirjoituksia kirjastomaailmasta, mielenkiintoisista tietoaineistoista ja niiden taustoista.

11.01.2017 blog

Nellistä ja Oulasta Oula-Finna

Syyskuun alusta lähtien kirjasto on tarjonnut tietoaineistojen hakua ja omien lainaustietojen hallintaa varten Oula-Finna palvelun. Oula-Finna on osa kansallista kokonaisuutta. Jokaisella korkeakoulukirjastolla on oma Finnansa ja lisäksi on valtakunnallinen Finna.fi, joka kokoaa samaan hakuliittymään museoiden, arkistojen ja kirjastojen aineistoa. Syksyn ajan Oula-Finnan rinnalla kulkivat vanhat tutut Oula ja Nelli. Vuodenvaihde ravisutteli molempia.

14.11.2016 blog

Puhetta e-kirjoista

Millainen on suhteesi e-kirjoihin? Kuulutko heihin, joiden mielestä e-kirjojen lukeminen näytöltä rasittaa silmiä, niiden käyttöön liittyy ergonomisia ongelmia, sähköisen tekstin omaksuminen on työläämpää kuin painetun tekstin? Ehkä olet pannut myös merkille, että erityisesti opiskelussa tarvittavia nimekkeitä ei ole riittävästi tarjolla e-kirjoina. Ja jos se oikea kirja löytyykin, niin tarjolla on tietysti liian vähän kappaleita. Surkuhupaisimmillaan teosta voi lukea vain yksi käyttäjä kerrallaan.

28.10.2016 blog

Avoimuutta ja maksumuureja

Vuoden 2016 Open Access -viikko on nyt vietetty. Tietoisuutta tieteen avoimuudesta eri näkökulmista on levitetty useissa yliopistoissa sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Tieteellisen julkaisemisen täydelliseen avoimuuteen on vielä matkaa, sillä suurin osa tutkimusartikkeleista julkaistaan kustantajien maksumuurien ja rinnakkaistallenteiden embargojen takana.