5.7.2018 Uutinen

Mittava EU-rahoitus veri- ja imusuonitutkimukseen

Oulun yliopiston professori Lauri Eklund ja tohtoriopiskelija Prateek Singh ovat eurooppalaisten yhteistyökumppaneidensa kanssa saaneet yhteensä lähes 3,8 miljoonan euron rahoituksen H2020-MSCA-ITN -ohjelmasta veri- ja imusuoniperäisten epämuodostumien tutkimiseen.

21.6.2018 Uutinen

Professori Johanna Myllyharju Suomen Akatemian hallituksen puheenjohtajaksi

Valtioneuvosto on nimittänyt professori Johanna Myllyharjun Oulun yliopistosta Suomen Akatemian hallituksen puheenjohtajaksi 1.1.2019 lukien. Hallituksen toimikausi on kolmivuotinen.

12.6.2018 Uutinen

Jane and Aatos Erkko Foundation grant for Professor Taina Pihlajaniemi

Jane and Aatos Erkko Foundation has awarded a grant of 485.000€ for Professor Taina Pihlajaniemi and Senior Research Fellow Ritva Heljas

30.5.2018 Uutinen

Business Finland funding for Professor Lloyd Ruddock

Business Finland has decided to fund Efficient production of Brazzein, a natural zero calorie sweetener Tutli-project. The granted amount 1.7.2018-30.6.2019 is 480.000€.

30.5.2018 Uutinen

Four Academy of Finland grants for FBMM group leaders

Faculty of Biochemistry and Molecular Medicine group leaders have received a 4-year funding from

23.5.2018 Uutinen

An article in Nature Communications by Wei research group and their multinational collaborators

An article entitled “High-throughput screening of prostate cancer risk loci by single nucleotide polymorphisms sequencing” was publi

6.4.2018 Uutinen

Lauri Eklund nominated as Professor of Molecular Biochemistry

Project Leader, Ph.D. Lauri Eklund was nominated as Professor of Molecular Biochemistry in the Faculty of Biochemistry and Molecular Medicine from 1 May, 2018.

29.3.2018 Uutinen

An article on discovery of novel breast cancer risk loci and mechanisms in Cancer Research by Wei research group and their China collaborators

An article entitled “A large-scale, exome-wide association study of Han Chinese women identifies thre

9.3.2018 Uutinen

Pohjois-Suomen syntymäkohortit antavat arvokasta tietoa terveydestämme

Pohjois-Suomessa vuonna 1966 sekä heinäkuun 1985 ja kesäkuun 1986 välisenä aikana syntyneet voivat katsoa olevansa etuoikeutetussa asemassa. Heidän terveyttään ja hyvinvointia on seurattu jo sikiöajoista lähtien. Se on jatkunut tähän päivään saakka noin kymmenen vuoden välein. Tuloksena on syntynyt laaja Pohjois-Suomen syntymäkohortiksi kutsuttu tutkimusaineisto. Uusien tietojen keräys on alkamassa tänä vuonna.

13.2.2018 Uutinen

Taina Pihlajaniemi and Ritva Heljasvaara research group one of the three winners in Oriontation competition.

The research groups of Taina Pihlajaniemi and Ritva Heljasvaara, Lloyd Ruddock, and Seppo Vainio, were amongst the finals in

27.10.2017 Uutinen

Tutkijat uuden malarialääkkeen jäljillä: malarialoisen kehitystä estävä yhdiste löytyi

Kansainvälinen tutkimusryhmä on onnistunut tunnistamaan malarialoisen kehityksen pysäyttävän uuden yhdisteen sekä kaksi sen kohdeproteiinia.

27.10.2017 Uutinen

An article in Genome Biology by Wei research group and his multinational collaborators

The article “Systematic identification of regulatory variants associated with cancer risk” was recently published in Genome Biology by Dr.

2.10.2017 Uutinen

The Vuosisadan Rakentajat (Builders of the Century) challenge prize 150,000€ to Mirror of Life Team

The Vuosisadan Rakentajat (Builders of the Century) challenge prizes awarded 1.10.2017.

26.9.2017 Uutinen

Publications in European Urology and Scientific Reports by Dr. Gonghong Wei and his multinational collaborators

18.9.2017 Uutinen

An Article in PNAS by Dr. Inari Kursula and her multinational collaborators

An article "Near-atomic structure of jasplakinolide-stabilized malaria parasite F-actin reveals the structural basis of fi

19.6.2017 Uutinen

Jane and Aatos Erkko Foundation grants for Doctor of Medical Science Lari Lehtiö and Professor Petri Kursula

Jane and Aatos Erkko Foundation has awarded a grant of 720.000€ for Doctor of Medical Science, Docent Lari Lehtiö for the research project: Tankyrases as regulators of cellular signaling complexes – from structural studies to new therapeutic strategies.
Professor Petri Kursula was awarded a grant of 436.000€ for the research project: The molecular basis of myelin diseases.

14.6.2017 Uutinen

Team FutuRena voted straight to finals in Helsinki Challenge

Team FutuRena voted straight to finals in science-based idea competition Helsinki Challenge

6.6.2017 Uutinen

Immune system for a refrigerator brought victory of an innovation competition to a student

The innovation competition, organised for the first time for students of biochemistry and molecular medicine, culminated in a double victory.

1.3.2017 Uutinen

Elämän Biopeli -tiimi VUOSISADAN RAKENTAJAT -finaaliin

Elämän Biopeli hyödyntää huipputiedettä

8.2.2017 Uutinen