Optoelektroniikka ja mittaustekniikka (OPEM)

Optoelektroniikan ja mittaustekniikan yksikkö on erikoistunut elektroniikan vaativaan soveltamiseen

Yksikössä on jo pitkään mitattu ihmisen erilaisia elintoimintoja. Lääketieteellisten mittausten lisäksi yksikössä painotetaan biofotoniikkaa ja optisia mittausmenetelmiä. Painopistealue on valon ja biologisen kudoksen vuorovaikutuksen tutkimuksessa sekä ihmisen kudoksia jäljittelevien kudosfantomien valmistamisessa. Yhä enemmän tutkitaan myös nanopartikkelien käyttöä biofotoniikan sovelluksissa.

Toisena keihäänkärkenä on painettava elektroniikka. Yksikössä on valmistuslinja, jossa voidaan tutkia ja valmistaa painettavalla tekniikalla mm. valotransistoreita, aurinkokennoja ja antureita. Näitä voidaan valmistaa joustavalle, läpinäkyvälle alustalle kuten muoveille. Lisäksi tutkitaan painettavan elektroniikan materiaalien sekä komponenttien uusia karakterisointi- ja testausmenetelmiä.

Sovellutuskohteiden monipuolisuus edellyttää aktiivista yhteydenpitoa yliopiston muihin tutkimusyksikköihin ja alueen yrityksiin. Tutkimuksessa on jatkuvasti mukana myös ulkomaisia erityisosaajia ja kansainvälistä yhteistyötä.

Yhteystiedot:

Postiosoite: