ESITTELY
  Tarkoitus
  Tavoitteet
  Toimintatapa
 
Toimintaympäristö
 

Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) -tutkimusryhmä on Oulun yliopiston Kerttu Saalasti instituutin tutkimusryhmä. Ryhmän toiminta-alueena on koko Pohjois-Suomi. Ryhmän käyttämä lyhenne FMT tulee ryhmän englanninkielisestä nimestä Future Manufacturing Technologies Research Group.

Tutkimuksessaan FMT-ryhmä keskittyy etupäässä levymäisen materiaalin tuotteeksi jalostamisen tekniikoihin ja menetelmiin. Ryhmä aloitti toimintansa vuonna 2004 ELME-tutkimusryhmän nimellä ja sen tutkimusalueet kattavat tuotantotekniikan eri osa-alueita lähtien erikoisterästen tehokkaasta hyödytämisestä ja päättyen kustannustehokkaaseen tuotantoautomaatioon ja ainettalisäävään valmistukseen.

FMT-ryhmä on osa Oulun yliopistossa toimivaa Terästutkimuskeskus CASRia (Center for Advanced Steels Research) ja sen päätoimipaikka on Nivalassa ELME Studiossa. Osa ryhmän tutkijoista työskentelee Oulussa yliopiston kampuksella Teknillisen tiedekunnan tiloissa tiiviissä yhteistyössä Materiaalitekniikan ja Tuotantotekniikan tutkimusryhmien kanssa. Tutkimusryhmällä on myös toimisto Raahessa.

Ryhmä tekee tiivistä yhteistyötä yritysten ja Oulun Eteläisen alueen TKI-toimijoiden, kuten Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDU:n, NIHAK Ry:n  ja Nivalan kaupungin sekä Nivalan Teollisuuskylä Oy:n kanssa. Ryhmän projekteja rahoittavat em. yhteistyötahojen lisäksi Pohjois-Pohjanmaan liitto (EU/EAKR rahoitus) sekä Lapin liitto (EU/InterReg Pohjoinen rahoitus), TEKES ja muut rahoittajat.

Linkit:

- Kerttu Saalasti instituutti
- Teknillinen tiedekunta
- Terästutkimuskeskus CASR
- Materiaalitekniika
- Tuotantotekniika
- ELME Studio
- JEDU
- Nivalan Teollisuuskylä Oy
- NIHAK Ry
- Pohjois-Pohjanmaan liitto
- Interreg Pohjoinen
- TEKES