E. Esinekokoelma

Saamelaisen kulttuuriarkiston esinekokoelma on karttunut pääasiassa lahjoitusten ja muutamien omien hankintojen kautta. Esinekokoelma on verrattain suppea, sillä arkiston painopiste on erityisesti ääniteaineistoissa. 

Esinekokoelmassa suurimman kokonaisuuden muodostavat saamenpuvut eli gáktit, joiden lisäksi kokoelmaan kuuluu luhkia, lakkeja, kenkiä, vöitä, pirtanauhaa, paulanauhoja, kahvipussukoita ja laukkuja. Suurimman osan vaatetuksesta on valmistanut tilaustyönä inarinsaamelaisen käsityön taitaja Ella Sarre. Osan kokoelman vöistä on tehnyt Lyyli-Seurujärvi-Sarre ja riskut ja hopeahakaset Petteri Laiti.

Erityislaatuisinta esineistöä ovat inarinsaamelaisen Nili-Ailin eli Aili Mattuksen valmistamat nuket. Nilin-Ailin nuket sekä vaatetusta ja muuta esineistöä on nähtävillä Giellagas-instituutin vitriinissä Oulun yliopiston humanistisen tiedekunnan aulassa.

Saamelaiseen kulttuuriarkistoon on koottu erittäin kattavasti saamelaista musiikkia. Arkiston LP- ja CD-levykokoelmaan sisältyy suurin osa kaikesta julkaistusta saamelaisesta musiikkituotannosta. Kokoelmaa on tarkoitus kartuttaa myös jatkossa.

Painokuvat 1700-luvulta (ks. Saamelaisen kulttuuriarkiston valokuva-aineistot)

Viimeksi päivitetty: 1.10.2015