25.5.2016

Tiedote, Suomen Akatemia:

Kansainväliset, kansalliset, paikalliset saamelaiset. Millaista politiikkaa maailmalta maakuntaan? Haastateltavana Veli-Pekka Lehtola

**************************************************************************

11.5.2016

Veli-Pekka Lehtola: Global trends, local contradictions. "Domestication of Indigenous Discourses" -projekti. ARKTIKO Annual Seminar of The Academy of Finland, 11.5.2016, Hotelli Rantapuisto, Helsinki.

*************************************************************************

Huippuvierailu Oulun yliopistolla!

Professori Pertti Alasuutari (Tampereen yliopisto) esitelmöi aiheesta
Kansallisten politiikan diskurssien synkronoituminen
perjantaina 18.12. klo 9-11 salissa HU301. Tervetuloa!

Professori Pertti Alasuutari on kansainvälisestikin tunnettu sosiologi, joka valittiin Vuoden professoriksi vuonna 2014. Hän on toiminut vuosina 2009-2013 Suomen Akatemian akatemiaprofessorina, joksi hänet valittiin myös nelivuotiskaudeksi 2016-2019.

Viimeaikaisissa julkaisuissaan ja tutkimushankkeissaan Alasuutari on analysoinut vallan, yhteiskuntateorian, modernisaation ja globalisaation kysymyksiä. Alasuutari tutkii kansainvälisten järjestöjen syntyä ja toimintaa sekä politiikan tekijöiden kaksoisroolia niin järjestöjen toimijoina kuin kansallisen politiikan vaikuttajinakin. Tutkimuksen avulla voidaan vastata kysymykseen kansainvälisen verkottumisen tehtävästä kansallisten toimijoiden näkökulmasta.

Luento kuuluu Oulun yliopiston Giellagas-instituutin ja Lapin yliopiston yhteiseen tutkimushankkeeseen Domestication of Indigenous Discourses? Processes of Constructing Political Subjects in Sápmi (Suomen Akatemia).

*************************************************************************

Saamentutkimuksen ja sosiologian huipputapaaminen Keropirtillä 31.5.-3.6.2015

kuva: Saara TervaniemiKuva: Saara Tervaniemi

31. toukokuuta–3. kesäkuuta 2015 Pyhätunturin Keropirtillä pidettiin Lapin ja Oulun yliopiston Suomen Akatemian rahoittaman tutkimushankkeen Alkuperäiskansadiskurssien kotouttaminen ja poliittisten subjektien rakentaminen Saamenmaassa, saamentutkimuksen apulaisprofessori Sanna Valkosen Intersektionaalinen analyysi etnisyyden ja alkuperäisyyden eronteoista ja eriytymisestä jälkikoloniaalisessa Lapissa -tutkimushankkeen sekä Lapin yliopiston sosiologian oppiaineen järjestämä tutkimusseminaari.

Seminaarin vieraina oli joukko erittäin korkean tason kansainvälisiä tutkijoita: professori Tim Ingold Aberdeenin yliopistosta, professori Thomas Hylland Eriksen Oslon yliopistosta, the Centre for Research on Migration, Refugees and Belonging -instituutin johtaja, professori Nira Yuval-Davis Itä-Lontoon yliopistosta, vanhempi tutkija Michael Skey Lontoon Itä-Anglian yliopistosta sekä vanhempi tutkija Petri Ruuska Tampereen yliopistosta.

Seminaarissa käsiteltiin näiden tutkimushankkeiden tutkijoiden papereita sekä suunniteltiin yhteistä kansainvälistä kirjaa aiheesta kuulumisen politiikka pohjoisilla alueilla.

Seminaarin anti oli todella merkityksellinen niin Lapin yliopiston saamentutkimuksen, sosiologian ja politiikkatieteiden tutkimuksen kansainvälisen verkostoitumisen kuin myös Lapin ja Oulun yliopiston saamentutkimuksen yhteistyön tiivistämisen kannalta.

Seminaari oli jatkoa jo aiemmin aloitetulle toimivalle kansainväliselle yhteistyölle, jota tapaaminen vahvisti edelleen. Seuraavan kerran tutkijat kokoontuvat yhteen Aberdeenin yliopistossa syksyllä 2016.

Lisätietoja:

Apulaisprofessori Sanna Valkonen, Lapin yliopisto