B. VIDEOT

Saamelaisen kulttuuriarkiston videoaineistoihin kuuluu näytelmiä, henkilöhaastatteluja, elokuvia, dokumentteja, tv-ohjelmia, lastenohjelmia, opiskelija- ja työpajatuotantoja sekä opetustilanteiden, seminaarien ja erilaisten kulttuuritapahtumien taltiointeja. Kokoelma karttuu koko ajan.

Oman kokonaisuutensa muodostavat saamelaisten kansallisteatterin Beaivvášin näytelmät, joita on arkistossa digitaalisena yli 40 kappaletta. Beaivváš-kokoelman vanhin näytelmä on Alta-joen patoamiskiistaa kuvaava musiikillinen satiiri Min duoddarat (Våre vidder 1) vuodelta 1983. Videohaastatteluihin kuuluu muun muassa perinteistä saamelaista luonnonkäyttöä käsittelevä laaja haastattelusarja.

Giellagas-kokoelmaan sisältyy väitöstilaisuuksia, kansallispäivän seminaareja sekä opetustilaisuuksia. Opetustapahtumia on taltioituna runsaimmin pohjoissaamen kielen opetuksesta.  Varhaisin väitöstilaisuuden taltiointi on vuodelta 1984, jolloin Tuomas Magga väitteli Oulun yliopistosta ensimmäisenä saamelaisena tohtoriksi. Giellagas-kokoelmaan kuuluu myös saamelaisten kansallispäivän kunniaksi järjestettyjen seminaarien sekä oheistapahtumien taltiointeja, kuten gákti- eli saamenpukunäytöksiä.

Tapahtumataltiointeja on myös etenkin Oulun seudulla järjestetyistä saamelaisista kulttuuritapahtumista, kuten PoroFeriasta ja saamelaiselta kulttuuriviikolta. Videokokoelmiin kuuluu myös muita satunnaisia tapahtumataltiointeja, esimerkiksi kolttasaamelaisten kulttuuritapahtumasta Sevettijärvellä vuonna 1983.

Videokokoelma:

B1. Giellagas-kokoelma (Giellagas-instituutin toimintaa)

B2. Beaivváš-teatterin kokoelma

B3. Elokuvat, dokumenttiohjelmat

B4. Saamelaiskulttuuritapahtumat

B5. Videolle tallennetut haastattelut

 

Aineistojen käyttöehdot

Viimeksi päivitetty: 7.9.2017