Tietopisto
      Etusivulle | Uutiset | Tiedotteet | Tapahtumat | Blogit | Pääkirjoitukset | Artikkelit | Töissä | Kasvotusten | oulu.fi

Tule mukaan haastekampanjaan!

Numero 12/2010 > oulu.fi

Suomalaista koulutusvientiä

SAAPUNEET
Lähettäjä hilkka.koivistoinen@oulu.fi
marja-liisa.koskivirta@oulu.fi
Vastaanottaja hermes@oulu.fi
Aihe Terveiset Al Ainista!

Kuva: Katri KoskivirtaKuva

Hilkka Koivistoinen ja Marja Koskivirta.

Latujen risteys Nuasjärvellä, edessä sinisinä siintävät Vuokatin vaarat, suksen suhina jalan alla, tuuli takana ja porottava aurinko kasvoilla. Siinä me kaksi Kajaanin normaalikoulun lehtoria mietimme, mihin suuntaan lähteä, kun tiesimme, että opettajankoulutus Kajaanissa lakkautetaan.

Tästä hetkestä viisi kuukautta eteenpäin seisomme 54 asteen helteessä ramadanin aikana uuden kotikaupunkimme Al Ainin erään yläkoulun portilla toivoen, että meidät otettaisiin vastaan. Löytyisikö suoja, missä ottaa kulaus vettä?

Kuulumme niiden 30 opettajan joukkoon, jonka Jyväskylän yliopiston EduCluster Finland rekrytoi Yhdistyneiden Arabiemiraattien Abu Dhabin emiirikuntaan. Joukostamme kahdeksan on valmistunut Kajaanin opettajankoulutuslaitoksesta. Sopimus on tähän mennessä suurin suomalainen koulutusosaamisen vientihanke.

Puolet suomalaisista työskentelee Al Raqian tyttökoulussa emiirikunnan toiseksi suurimmassa kaupungissa Al Ainissa ja puolet Al-Ameenin poikakoulussa pääkaupungissa Abu Dhabissa. Molemmissa kouluissa työskentelee myös paikallisia opettajia. Työsopimuksemme tehdään vuodeksi kerrallaan.

Täällä kouluun mennään noin viisivuotiaana. Oppilaamme ovat 7–10-vuotiaita. Opetamme englannin kielellä luonnontieteitä, englantia ja matematiikkaa, paikalliset opettajat vastaavat arabian ja islamin sekä taito- ja taideaineiden opetuksesta.

Tavoitteena on, että lasten koulusta tehdään kaksikielinen niin, että jokainen emiraattilapsi puhuu, lukee ja kirjoittaa sujuvasti sekä arabiaa että englantia. Tämä on haaste jokaisena koulupäivänä meille kaikille kouluyhteisön jäsenille: suunnittelemme opetusta, valmistamme oppimateriaalia ja kehitämme pienin askelin tiimiopetusta paikallisten kollegojen kanssa, tutkimme opetussuunnitelmaa ja haemme ratkaisuja, jotta koulun arki muodostuisi sujuvaksi ja lapsen näkökulmasta mielekkääksi.

2.12. Abu Dhabin pääkaupungin kaduilla tööttäävät autot, nuoret miehet istuvat autojen katoilla tai heiluttelevat puna-viher-musta-valkoisia lippuja 39-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi autojen kattoluukuista ja ikkunoista, pakoputket jylisevät ja ihmiset ilakoivat kaduilla.

Sama juhlahumu täytti koulun jo varhaisesta aamusta: juhlakansa oli pukeutunut parhaimpiinsa, aamurukoushetken jälkeen äidit olivat kammanneet ja meikanneet tyttärensä kauniiksi. Nautimme kahden tunnin ajan lasten perinteisistä tanssiesityksistä, herkullisista piiraista, suklaasta ja arabialaisesta kahvista. Juhlinta täällä on kaikkia aisteja hivelevä esteettinen elämys.

Päivittäinen työ on vaativaa ja haasteellista, sillä luomme koko ajan uutta, ”avaamme uutta latua”. Oman rikkautensa arkeen tuo kodin naapurusto, jossa kohtaamme kymmeniä kansallisuuksia ja jaamme kokemuksiamme koulutyöstä.

Kotikadulta pääsemme ylittämään valtakunnan rajan kävellen Omanin sulttaanikuntaan, parin tunnin automatkan päässä on Abu Dhabi ja tunnissa pääsee Dubaihin. Nykyisen kotikaupunkimme sijainti Kauriin kääntöpiirin tuntumassa ja hyvät lentoyhteydet houkuttelevat myös matkailuun.

Sumuiselta Katmandun kentältä nousee pienkone tuntien odottelun jälkeen ilmaan. Himalajan vuorijonosta terävimpänä hahmottuu yksi korkeimmista, Mount Everest. Mielessäni palaan latujen risteykseen Vuokatin edustalla ja tunnen valinneeni laduista parhaan – aurinkoladun.

Terveisin

Hilkka Koivistoinen ja Marja Koskivirta

Kommentit

Kommentoi juttua alle. Lyhyet, asialliset kommentit julkaistaan tällä sivulla. Voit kommentoida nimimerkillä, mutta ilmoita nimesi, joka jää vain toimituksen tietoon. Jos jätät nimimerkki-kohdan tyhjäksi, kommentissa käytetään nimeäsi, muutoin nimimerkkiäsi.

kirjoittajan nimimerkki
kirjoittajan oikea nimi