Tietopisto
      Etusivulle | Uutiset | Tiedotteet | Tapahtumat | Blogit | Pääkirjoitukset | Artikkelit | Töissä | Kasvotusten | oulu.fi

Numero 5/2010 >blogi

Ubiikkia yliopistohallintoa?

Anna-Maria RaudaskoskiKuva

Olli Silvén

Aitoon yritysmalliin julkishallinnossa ja yliopistoissa on osattu investoida johdon päätännäntuen ja hallinnon tietojärjestelmiin. Nyt muotia on jälkikäteen kehitellä syntyneitä erillisiä järjestelmiä keskenään keskusteleviksi. Kunkin tällaisen läpimurron jälkeen hallinnon ja johdon odotetaan lopulta tulevan tietoiseksi organisaationsa toiminnasta ja ehkä sitten tekevän kaikkien mielestä oikeita ratkaisuja.

Tekniikan ihmisenä minua kiehtoo, kuinka nuo kaikki eri järjestelmät keskustelevat keskenään – ja mistä ne lopulta keskustelevat. Erityisen uteliaana odotan, tuleeko järjestelmä tietoiseksi itsestään? Väijyykö integroinnin myötä yliopistojen kohtalona Arnold Schwarzeneggerin tähdittämien Terminator-elokuvien SkyNetin kaltainen ubiikki hallinto? Mitä syvällisiä punookaan Rondo käyttäjän kärsimättömästi odottaessa vastetta?

Suoritusportaasta katsottuna tietojärjestelmäkehittelyn takana on usein hallinnon ja johdon ilmeinen tietämättömyys oman organisaationsa toiminnasta. Toiseen suuntaan kulkeekin sitten vuolas ohjeitten ja käskyjen virta, joka helposti irtoaa toiminnan todellisuudesta. Tällaiseen liittyvä komiikka on Dilbertin ja B. Virtasen luojien loputon inspiraation lähde. Oulun yliopistossa kuultavat sarkastiset käytäväpuheet eivät niiden rinnalla jää oivaltavuudessaan kakkoseksi.

Hallinnon tarpeisiin integroitu tietojärjestelmä voi olla muulle henkilöstölle edelleen pirstaleinen. Minullekin riittää katsoa omaa ”pakkiani” ja hämmästellä tietojärjestelmägurujen satiirin tajua. Kuinka moneen paikkaan samat tiedot onkaan syötettävä? Subjektiivisesti perustoiminta tuntuu vaikeutuneen jokaisella kehitysaskeleella, mutta osoittaisiko objektiivinen analyysi päinvastaista? Onko se, että yhä isompi osa työpanoksesta syöpyy järjestelmien käyttöön, erityisesti niiden odotteluun, silti salakavalasti onnistunut nostamaan tuottavuutta?

Entä jos kääntäisimme tarkastelunäkökulman ylösalaisin ja tähtäisimme tietojärjestelmiin ja integrointitarpeisiin, jotka selkeyttävät rivihenkilöstön ja erityisesti opiskelijoiden elämää? Voisiko seurauksena olla kaivattu toiminnan tehostuminen ja jopa opintojen suunnittelun helpottuminen?

Oulun yliopistossa edetään vaihteeksi opiskelijoiden järjestelmätarpeet edellä. Asialla on professori Timo Rahkosen koulutusohjelmaprosesseihin paneutunut strategiaryhmä asiantuntemuksineen. Suunnitelmissa ovat muun muassa henkilökohtaiset sähköiset opiskelijalukujärjestykset, jotka kytkeytyvät sähköisiin henkilökohtaisiin opintosuunnitelmiin.

Opiskelija pääsee tällöin kokeilemaan HOPS-variaatioiden vaikutusta ja omaopettajat saavat mahdollisuuden seurata laumojensa opintosuunnitelmien toteutumista. Haussa ovat myös keinot laatia opintosuunnitelmat tasaisesti kuormittaviksi. Tietysti tämäkin integraatiotyö tuottanee runsaasti parodian aineksia.

Entä jos kaikki järjestelmämme toimisivat moitteetta emmekä enää saisi virheilmoituksia? Sehän tarkoittaisi niiden oppivan omistaan ja käyttäjienkin virheistä! Ehkä onneksemme yliopiston tietojärjestelmien älykkyys on yhä lähellä opintojeni alkuaikoja. Silloin tyypillinen virheilmoitus oli kaiken olennaisen informaation ytimekkäästi sisältävä ”Eh?”

Olli Silvén
koulutusrehtori

Kommentit

Olemme tutkimuksissamme tulleet tulokseen, että organisaatiolta vaaditaan tiettyä kypsyyttä, ennen kuin se pystyy rakentamaan organisaation tarpeisiin tulevia tietojärjestelmiä. Epäkypsissä organisaatioissa järjestelmät lähtevät yksilöiden ajatuksista ja tarpeista.

Silvénin kirjoitus hyvin kuvaa näitä tutkimuksissamme olleita epäkypsiä organisaatioita ja niissä tapahtuvaa tietojärjestelmien käyttöönottotyötä.

Kommentoi juttua alle. Lyhyet, asialliset kommentit julkaistaan tällä sivulla. Voit kommentoida nimimerkillä, mutta ilmoita nimesi, joka jää vain toimituksen tietoon. Jos jätät nimimerkki-kohdan tyhjäksi, kommentissa käytetään nimeäsi, muutoin nimimerkkiäsi.

kirjoittajan nimimerkki
kirjoittajan oikea nimi

Oulun yliopiston uutiskirje hermes(at)oulu.fi Viestintäpalvelut | viestinta(at)oulu.fi | 08 553 4092