Tietopisto
      Etusivulle | Uutiset | Tiedotteet | Tapahtumat | Blogit | Pääkirjoitukset | Artikkelit | Töissä | Kasvotusten | oulu.fi

Numero 16/2011 >

Lämmityspaikoista huutava pula

Tommi Riekki
Kuva

Talvi tulee ja autojen lämmityspaikoista on kova kysyntä Linnanmaalla.

teksti Anna-Maria Raudaskoski

Kylmien säiden koittaessa kaikki halukkaat eivät saa lämpöpistokkeella varustettua pysäköintipaikkaa autolleen Linnanmaalla. Marraskuun alussa alkavaa lämmityskautta varten hakemuksia on jätetty toista sataa, mutta monet tulevat jäämään ilman lämmityspaikkaa tänäkin talvena.

Vaikka Linnanmaalle on uusia pysäköintialueita rakennettukin viime vuosina, uupelo paikoista on krooninen. Kaksi kovaa pakkastalvea ovat muistuttaneet yliopistolaisia lämmityspaikan tarpeellisuudesta: vuokratuista lämmityspaikoista ei hevin luovuta.

Linnanmaalla on kaikkiaan seitsemän pysäköintialuetta ja lisäksi muun muassa puutarhalla, Normaalikoululla ja CIE:llä on omat alueensa. Tänä syksynä Ympäristötietotalon väki on saanut läheiseltä pysäköintialueelta käyttöönsä 70 pysäköintiruutua. Linnanmaan alueella on kaikkiaan 788 lämpöpaikkaa ja noin 770 kylmää paikkaa.

”Valitettava tosiasia on, että pysäköintipaikoista on huutava pula ja sama tilanne on jatkunut vuosikausia”, kertoo toimistosihteeri Pirjo Arstio, joka hallinnoi pysäköintipaikkoja. Eioota tarjotessaan hän muistuttaa, että Linnanmaalle on hyvät bussiyhteydet ja kesäkelillä voi pyöräillä.

Monet haluavat pysäköintipaikan myös mahdollisimman läheltä omaa työpaikkaa, mikä on melkeinpä mahdotonta toteuttaa. ”Toki paikkoja voidaan mahdollisuuksien mukaan myös vaihdella.”

Arstion mukaan etusijalla paikkojen jaossa ovat pitkämatkalaiset ja sellaiset, jotka kuljettavat lapsia hoitoon sekä vakinaiset työntekijät. ”Nämä kriteerit täyttäville paikkoja kyllä riittää”, hän korostaa.

”Opiskelijoille paikkoja on jaettu, jos niitä on jäänyt jostain syystä vapaaksi. Yhteistyökumppaneille ja määräaikaisille työntekijöille niitä ei enää riitä.”

Vapautuvat lämmityspaikat irtisanotaan kirjallisesti, tätä varten on lomake tilapalvelujen sivulla http://www.oulu.fi/hallinto/intra/talous/toimitila/dokumentit/Autopaikat/autot_lamm.htm
Syksyn tullen asiasta muistutetaan suuren jakelun tiedotteella.

Lämmityspaikan vuokra on 1.11.–15.4. kestävältä lämmityskaudelta 65 euroa ja se peritään marraskuun palkasta. Pirjo Arstion mukaan viimeistään marraskuun tilinauhaa tutkiessaan monet hoksaavat, että autopaikan irtisanominen on unohtunut, joten tällöin on luvassa ainakin muutamia vapautuvia paikkoja.

Kommentit

Uusimmat kommentit ovat ylimpänä.

 

Kirjoittaja MN:n esittämä ajatus, että yliopiston työntekijöiden tulisi aina olla etusijalla lämpöpaikkoja jaettaessa edustaa aikansa elänyttä ja yliopistolle vahingollista ajattelumallia, jossa opiskelijat nähdään pakollisena pahana eikä (maksavina) asiakkaina niin kuin pitäisi. MN:lle tiedoksi, että ilman opiskelijoita Oulussa ei olisi yliopistoa tai sen henkilökuntaa. Yritysmaailmassa asiakkaita tuskin pakotetaan seisottamaan autoaan kilometrin päässä tuiskussa vaan rajalliset lämpöpaikat varattaisiin avainhenkilöstölle ja asiakkaille, yliopiston tapauksessa esim. johdolle, professoreille, sidosryhmien edustajille ja opiskelijoille. MN:n kattaisi muistaa kuka hänenkin palkkansa loppupeleissä maksaa ja millä perusteella ennen ajattelemattomia kommentteja.

kirjoittaja: clm

 

MI:n ehdotus ei ole hullumpi. Ylibuukaus tarkoittaisi sitä, että aikainen kulkija saisi autopaikan. Toisaalta nimettömien ruutujen käyttö edellyttäisi jokaiselle parkkialueelle puomia.

Yksi hyvä ehdotus on, että käytettäisiin näkyviä P-lupia. Se antaisi mahdollisuuden sakottaa niitä, kenellä lupaa ei ole.

Ehdotan myös, että vuoroparkkeeraus olisi 1.10.-30.4.

kirjoittaja: Pyörällä vai autolla?

 

Todella uskomatonta, että paikkoja jaetaan opiskelijoillekin ennemmin kuin määräaikaisille työntekijöille. Itse olen ollut yliopistolla töissä 'pätkissä' lähes kymmenen vuotta ja jäänyt ilman lämpöpaikkaa toistuvasti vuosien ajan. Matkaa yliopistolle tulee 15km eikä bussiyhteys ole todellakaan joustava. Kumma, että kannustetaan hakemaan ulkopuolista rahoitusta, josta seuraa automaattisesti määräaikaisuus, ja onnistumisesta rahan hankinnassa rangaistaan sitten mm. eväämällä oikeus lämpöpaikkaan. Todella uskomatonta!

kirjoittaja: MN

 

Yhdyn MP:n kommenttiin tyhjistä autopaikoista. Eilen lämmityskauden avajaispäivänä bussipysäkkien viereinen iso lämpöpaikkaparkki ei ollut edes puoliksi täynnä ja myös kovilla pakkasilla siellä on silmin nähden lukuisia vapaita autopaikkoja. Oulun yliopisto on paperilla innovatiivinen tiedeyhteisö, mutta käytännön tasolla ei ole pystytty ratkaisemaan edes joka vuotista henkilökunnan autojen lämmitysongelmaa. Yliopiston henkilökunta reissaa paljon töiden puolesta, eikä joka päivä ole lämpötolpan tarvetta. Miltä tämä kuulostaisi, jos lämpöpaikat vuokrattaisiin lämmityskautena 120 prosenttisesti eikä kenelläkään olisi omaa henkilökohtaista autopaikkaa? Auto ajettaisiin vapaavalintaisesti tyhjään ruutuun. Tällä toimenpiteellä lämpöpaikkojen käyttöastetta saataisiin kohotettua ilman minkäänsuuruista investointia.

kirjoittaja: MI

 

Valitettavaa mutta totta. Pysäköintiongelmaa pahentaa vielä osaltaan joidenkin lämpöpaikan saaneiden laiskuus ja piittaamattomuus. Lämpiminä päivinä autoa ei viitsitä viedä saadulle lämpöpaikalle, vaan valitaan työpistettä lähinnä oleva pysäköintipaikka ja viedään näin kaksi pysäköintipaikkaa. Mielestäni kaikkiin, voimassa oleviin ja tuleviin, lämmityspaikan vuokrasopimuksiin tulisi lisätä pykälä, jossa lämpöpaikan vuokraaja velvoitetaan käyttämään kyseistä paikkaa koko lämmityskauden ajan. Olipa ulkoilman lämpötila mikä hyvänsä. Tai sitten puomitetut pysäköintipaikat tulisi pitää leudoilla säillä avoinna kaikille lämmityskauden aikanakin. Muutoinkin huolellisemmalla ( ei vinoparkkeerausta ja turhan suurta väliä viereiseen autoon ) ja toisetkin huomioivalla asenteella vältyttäisiin monilta turhilta parkkisakoilta ja muiltakin mieliharmeilta.

kirjoittaja: MP

Kommentoi juttua alle. Lyhyet, asialliset kommentit julkaistaan tällä sivulla arkisin n. klo 9–16. Voit kommentoida nimimerkillä, mutta ilmoita nimesi, joka jää vain toimituksen tietoon. Jos jätät nimimerkki-kohdan tyhjäksi, kommentissa käytetään nimeäsi, muutoin nimimerkkiäsi.

kirjoittajan nimimerkki
kirjoittajan oikea nimi

 

PÄÄKIRJOITUS

Suunnittelua, toimintaa ja tulosta

KASVOTUSTEN

Superopen unelmaduuni

kuva
   

BLOGI

Yliopistopokeri

TÖISSÄ

Puhdastilat tehokäyttöön Remeksen johdolla

OULU.FI

Arkeologin paratiisissa

TORI

 

UUTISVINKKI

 
   

 

  hermes(at)oulu.fi Viestintäpalvelut | viestinta(at)oulu.fi | 08 553 4092