Tietopisto
      Etusivulle | Uutiset | Tiedotteet | Tapahtumat | Blogit | Pääkirjoitukset | Artikkelit | Töissä | Kasvotusten | oulu.fi

Numero 2/2011

Kuva

 

 

Pääkirjoitus

Joustavuutta opintopolkuihin

Yliopistollisten tutkintojen nimiä ja rakenteita on uudistettu useasti viimeisen puolen vuosisadan aikana. Viimeisin uudistus on osa Bolognan prosessia, jossa yhtenäistetään rakenteita EU-maiden välillä. Suomen osalta suurimmat muutokset olivat opintoviikkojen korvaaminen opintopisteillä ja tutkintojen kaksiportaisuuden roolin nimellinen vahvistuminen. Uusi rakenne otettiin käyttöön 2005, ja siirtymävaihe päättyi alasta riippuen joko vuonna 2008 tai 2010.

Lue lisää >

Rajat ylittyvät uusissa oppiainepareissa

Yhdeksän tiedekuntarajat ylittävää uutta koulutusohjelmaa antaa opiskelijoille ennen näkemättömät mahdollisuudet käyttää hyväksi monialaisen yliopiston tarjontaa. Uusia opintopolkuja muodostavat muun muassa tekniikka ja luonnontieteet sekä taloustieteet ja humanistiset tieteet.

Lue lisää >

Juha SarkkinenKuva
SXC

Viisi vinkkiä tieteelliseen julkaisuun

Tieteellisten artikkeleiden julkaisu on osa tieteen pelisääntöjä. Ilman julkaisuja ei ole tieteellisiä tuloksia. Julkaisut avaavat tehdyn työn tulokset julkiselle arvioinnille ja kritiikille. Ne eivät ole arvokkaita pelkästään tutkijalle itselleen, vaan mittaavat myös yliopistojen tuloksellisuutta.

Lue lisää >

Kasvotusten

Palkittu arkkitehti keskittyy opetukseen


Nykyarkkitehtuurin professorille Matti Sanaksenaholle opetustyö ei ole vain opettamista, vaan hän saa vuorovaikutuksesta opiskelijoiden kanssa paljon myös itse. ”Opiskelijoiden kohtaaminen on kiinnostavaa. Heillähän on arkkitehtuurista tuoreimmat ajatukset, jotka ovat juuri puhkeamassa kukkaan”, Sanaksenaho kuvailee.

Lue lisää >

Tommi RiekkiKuva


Puuterilunta ja puhuvia vessanpönttöjä

Saavuimme vaimon ja pojan kanssa Sendaihin kuukausi sitten ja tarkoituksemme on viettää aikaa työn ja kokemusten merkeissä vuoden 2012 heinäkuun loppuun asti. Lue lisää >

Tutkimus ja aikuiskoulutus vahvistuvat Kajaanissa

Kajaanin yliopistokeskus hakee etua keskittämisestä ja erikoistumisesta. Toiminnot on jaettu Kajaanissa kahteen yksikköön, jotka vastaavat aikuis- ja täydennyskoulutuksesta sekä mittaustekniikan tutkimuksesta. Neljä yliopistoa tuo yliopistokeskukseen lisäksi omat vahvuutensa. Opettajankoulutus jatkuu Kajaanissa vuoden 2013 syksyyn saakka.

Lue lisää >

Nopea apu kirjaston chat-palvelusta

Joulukuussa alkanut kirjaston chat-kokeilu on saanut hyvän vastaanoton. Arkisin klo 13–15 avoinna olevan palvelun tarkoituksena on toimia virtuaalisena palvelutiskinä. Kysymyksiä voi esittää muinakin aikoina, jolloin niihin vastataan sähköpostin välityksellä heti, kun se on mahdollista.
Vuorossa olevalle virkailijalle voi esittää kysymyksiä laidasta laitaan, ja jos kysymykseen ei heti osata vastata, ohjataan sieltä oikeaan paikkaan.Lue lisää >

SGO rakentaa Kilpisjärvelle radiovastaanotinaseman

Sodankylän geofysiikan observatorio rakentaa Kilpisjärvelle kesällä 2011 radiovastaanotinaseman.  Asema on nimetty KAIRA:ksi (Kilpisjärvi Atmospheric Imaging Receiver Array) ja rahoitus siihen saatiin yliopiston infrastruktuurirahoista.

KAIRA:n päätarkoitus on kehittää vastaanotinteknologiaa ESFRI-tiekartan FP7 valmisteluvaiheen hankkeeseen EISCAT_3D: European Three-Dimensional Imaging Radar for Atmospheric and Geospace Research.

Lue lisää >

Pedapäivä II: Tulevaisuuden oppiminen – Teknologia haastaa ja inspiroi

Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunta ja Oulun kaupungin opetustoimi järjestävät torstaina 24.2.2011 klo 11.15–16.00 Ritaharjun monitoimitalossa Pedapäivä II -seminaarin.
Päivän teemana on: Tulevaisuuden oppiminen – Teknologia haastaa ja inspiroi.

Lue lisää >

Finland Distinguished Professor (FiDiPro) ja FiDiPro Fellow – Tekesin haku ja yliopiston käytännöt

FiDiPro – Finland Distinguished Professor Programme on Suomen Akatemian ja Tekesin yhteinen rahoitusmuoto kansainvälisten tai pitkään ulkomaille työskennelleiden huippututkijoiden houkuttelemiseksi Suomeen. Tekesillä on ohjelmassa on kaksi hakumuotoa: FiDiPro on tarkoitettu professoritason huippututkijoiden rekrytointiin ja FiDiPro Fellow lupaavien nuorempien tutkijoiden rekrytoimiseen.

Lue lisää >

Mikko Siponen paras eurooppalainen AIS:n rankingissa

Oulun yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitoksen professori Mikko Siponen huomioitiin parhaana eurooppalaisena alan järjestön AIS:n julkaisuja mittaavalla ranking-listalla.

Lue lisää >

Janne Remes johtamaan mikroskopian ja nanoteknologian keskusta

Tekniikan tohtori Janne Remes on määrätty hoitamaan uuden mikroskopian ja nanoteknologian keskuksen johtajan tehtäviä 1.1.2011 alkaen.

Lue lisää >

Anja Hohtola kasvifysiologian professoriksi

Filosofian tohtori, dosentti Anja Hohtola on nimitetty kutsusta Oulun yliopiston kasvifysiologian professoriksi kolmivuotiskaudeksi 1.1.2011–31.12.2013.

Lue lisää >

Vuoden 2010 kunnia- ja ansiomerkit jaettiin

Kunnia- ja ansiomerkit jaettiin Saalastin salissa 27.1.2011 järjestetyssä tilaisuudessa. Tasavallan presidentin myöntämän kunniamerkin sai kaikkiaan 19 henkilöä ja virka-ansiomerkin neljä henkilöä. Tilaisuudessa ja jaettiin myös 25 vuoden päätoimisesta palveluksesta Oulun yliopistolle myönnettävät ansiomerkit 56 henkilökunnan jäsenelle.

Lue lisää >

< Kaikki numerot

 

 

Hermes hermes(at)oulu.fi Viestintäpalvelut | viestinta(at)oulu.fi | 08 553 4092