Tietopisto
      Etusivulle | Uutiset | Tiedotteet | Tapahtumat | Blogit | Pääkirjoitukset | Artikkelit | Töissä | Kasvotusten | oulu.fi

Numero 2/2011 > oulu.fi

Puuterilunta ja puhuvia vessanpönttöjä

SAAPUNEET
Lähettäjä jhaapola@ee.oulu.fi
Vastaanottaja hermes@oulu.fi
Aihe Terveiset Sendaista!

Kuva

Kirjoittaja työskentelee projektipäällikkönä CWC-tutkimusyksikössä ja on tällä haavaa tutkimusvaihdossa Tohokun yliopistossa Japanissa.

Saavuimme vaimon ja pojan kanssa Sendaihin kuukausi sitten ja tarkoituksemme on viettää aikaa työn ja kokemusten merkeissä vuoden 2012 heinäkuun loppuun asti. Kokemuksia on kuitenkin ehtinyt kertyä jo melkoisesti, sillä onhan Japani maana, kulttuurina ja mentaliteettina aivan erilainen kuin Suomi.

Työt aloitin Tohokun yliopiston Research Institute of Electrical Communications -yksikössä ja tittelini on ´post-doctoral fellow´. Tutkimukseni käsittelee tietoliikennettä 60 GHz radioteknologiaa käyttäen. Työtahti täällä on aivan erilainen kuin Suomessa, mistä osoituksena on esimerkiksi se, että lapset voivat olla päivähoidossa klo 20:een asti. Onneksi työ on haastavaa ja mielenkiintoista.

Tammikuu ei ole paras aika saapua maahan. Täällä on kylmä, sisällä. Suomalaisena ulkona kyllä tarkenee, kun lämpötila poukkoilee nollan molemmin puolin, ja oululaisina meille tuulikin on tuttu elementti. Taloissa ei kuitenkaan juuri ole eristeitä, joten lämmönpuute pääsee sisällä helposti yllättämään.

Paikkana Sendai on mielenkiintoinen yhdistelmä ultramodernia tekniikkaa ja 80-lukua. Kuinka usein vessanpönttö on puhunut sinulle? Milloin olet viimeksi käyttänyt pankkikirjaa? Yksi ominaispiirre maalle ovat erilaiset automaatit, joista osasta saa juotavaa, mutta osasta tilataan ruokaa tai ostetaan muita kulutushyödykkeitä, kuten uimalakkeja, tupakkaa tai sähköä kännykkään.

Lähikauppaan pääsee milloin tahansa. Se, mitä kaupasta kotiin tuot on sitten aivan eri asia ja useimmiten yllätys, kuten suolainen tee, jota juuri ostin.

Ihmiset ovat täällä todella ystävällisiä ja näkevät tavattoman paljon vaivaa auttaakseen hukassa olevan näköistä ulkomaalaista. Apu onkin monesti tarpeen, koska kykymme lukea kanjeja on edelleen rajoittunut pariin sataan. Englanti ei ole käyttökieli, mutta japanissa on paljon englannin lainasanoja, kunhan osaa lukea kana-merkkejä sujuvasti. Onneksi elokuvat ovat suurimmaksi osaksi alkuperäiskielellä, mutta kaikki TV:stä tuleva on dubattu.

Kontrastit kaupunkiympäristössä ovat suuria. Kaupoissa soi yleensä aina jokin toistuva musiikinpätkä suhteellisen kovalla. Toisaalta ostoskeskuksissa tai kaduilla on hyvinkin rauhallista, paitsi jos erehdyt kävelemään nuorisovaatekaupan ohi, jossa sisäänheittäjä kirkuu megafoni apunaan päivän tarjouksia. Bussit ja metrot ovat täysin hiljaisia lukuun ottamatta pysäkkiohjeistusta, eikä kännyköihin puhuminen ole suotavaa (vinkki Koskilinjoille).

Länsimaalainen on täällä vähän kuin julkkis. Lapset tuijottavat suu ammollaan ja vanhemmat ihmiset tulevat kysymään mistä päin olemme.

Viikonloppuisin laskettelemme, keilaamme tai uimme. Japanin laskettelurinteet ovat kuuluisia, eikä suotta. Lumi täällä on aivan fantastista, ja puuteria riittää etenkin pohjoisempana. Lähirinteemme sijaitsee vajaan kahden tunnin bussimatkan päässä. Korkeuseroa rinteen ala- ja yläaseman välillä on noin kilometri. Lisäksi laskijoita on melko vähän, joten puuteriluntakin löytyy. Laskettelukeskuksen rakennuskanta on suoraan 80-luvulta, kuten keilahallikin.

Seikkailumme on vasta alussa ja uskon, että kokemuksemme täällä antavat uutta perspektiiviä sekä työhön että suomalaiseen yhteiskuntaan. Jännittävää meillä tulee varmasti olemaan.

terveisin
Jussi Haapola

Kommentit

Wow! Olipa mukava lukea. Oikein mukavaa eloa ja oloa sinne Japaniin koko perhelleenne.

- Antero Kangas

Kommentoi juttua alle. Lyhyet, asialliset kommentit julkaistaan tällä sivulla. Voit kommentoida nimimerkillä, mutta ilmoita nimesi, joka jää vain toimituksen tietoon. Jos jätät nimimerkki-kohdan tyhjäksi, kommentissa käytetään nimeäsi, muutoin nimimerkkiäsi.

kirjoittajan nimimerkki
kirjoittajan oikea nimi