Hermes
      Etusivulle | Uutiset | Tiedotteet | Tapahtumat | Blogit | Pääkirjoitukset | Artikkelit | Töissä | Kasvotusten | oulu.fi

Numero 5/2012 >

Haluatko oppia tehokkaaksi tiedonhakijaksi?

Tuleva tohtori, yliopiston kirjasto tarjoaa sinulle kurssin systemaattisesta tiedonhankinnasta ja julkaisutoimintaan pohjautuvasta arvioinnista.

Tutkimuksen tekeminen ja väitöskirjaprojekti ovat jatkuvaa tiedonhankintaa. Väitöskirjan tekijän tavoitteena on löytää kaikki aiheesta aikaisemmin kirjoitettu sekä seurata alan uusia tutkimustuloksia.

Tietokantojen monipuoliset hakuominaisuudet auttavat löytämään aineistoa laajasti ja kattavasti. Onnistuneet tiedonhakulausekkeet voi tallentaa tietokantaan ja tehdä haut myöhemmin uudestaan. Hakulausekkeesta voi tilata myös hälytyspalvelun, jolloin uuden tiedon seuranta on nopeaa ja automaattista. Oman alan lehtiä voi seurata esimerkiksi tilaamalla uusien numeroiden sisällysluettelot vaikka omaan sähköpostiin.

Väitöskirjan tekijän on lisäksi arvioitava tieteellisiä julkaisuja monelta eri näkökannalta. Käsikirjoituksen lähteenä käytettyjen artikkelien tasoa voi arvioida tutkimalla niihin tehtyjen viittausten määrää.

Valmistuneita käsikirjoituksia kannattaa tarjota julkaistavaksi mahdollisimman korkeatasoisiin tieteenalan lehtiin. Tieteellisiin julkaisuihin pohjautuvan arvioinnin merkitys on korostunut viime vuosina yhä enemmän.

Kirjasto tarjoaa väitöskirjan tekijöille kurssin systemaattisesta tiedonhankinnasta ja julkaisutoimintaan pohjautuvasta arvioinnista. Kurssilla käydään läpi systemaattisen tiedonhankinnan prosessia, tieteenalakohtaisia tiedonlähteitä sekä arvioinnissa käytettäviä tietokantoja, indikaattoreita sekä erilaisia ranking-listoja.

Kurssi sisältää myös perehdytyksen Actan mallipohjan käyttöön sekä RefWorks-viitteidenhallintaohjelmaan.

Tiedonhankintakurssi tohtoriopiskelijoille (1 op):

19.4. klo 14–17, Tiedonhankinta tutkimusprosessissa
24.4. klo 14–17, Julkaiseminen Acta Universitatis Ouluensis -sarjassa
3.5. klo 14–16, RefWorks-viitteidenhallintaohjelma
8.5. klo 14–17, Tieteenalakohtaiset tiedonlähteet
10.5. klo 14–17, Julkaisuihin pohjautuva arviointi

Kirjasto järjestää tiedonhankintakurssi kahdesti vuodessa: keväisin suomeksi ja syksyisin englanniksi. Lisätietoja keväällä 2012 järjestettävän kurssin sisällöstä, tavoitteista ja aikataulusta löytyy UniOGS-tutkijakoulun sivulta.

Lisätietoja kirjaston informaatikoilta:

Humanistiset tieteet, kasvatustieteet ja taloustieteet: pegasustieto(at)oulu.fi
Tekniikka ja luonnontieteet: tellustieto(at)oulu.fi
Terveystieteet: ltk.tietopalvelu(at)oulu.fi

Mari Katvala
informaatikko

Uusimmat kommentit ovat ylimpänä.

Kommentoi juttua alle. Lyhyet, asialliset kommentit julkaistaan tällä sivulla arkisin n. klo 9–16. Voit kommentoida nimimerkillä, mutta ilmoita nimesi, joka jää vain toimituksen tietoon. Jos jätät nimimerkki-kohdan tyhjäksi, kommentissa käytetään nimeäsi, muutoin nimimerkkiäsi.

kirjoittajan nimimerkki
kirjoittajan oikea nimi

PÄÄKIRJOITUS

Loppukirillä vai tasavauhdilla?