12.2.2018 Uutinen

Tuoreita näkökulmia sisällissotaan

Suomen itsenäistyttyä vuoden 1917 lopulla suomalaiset nousivat toisiaan vastaan. Terrorissa ja vankileireillä kuolleet ovat olleet tuskallinen aihe, jota on pystytty tarkastelemaan vasta vuosikymmenten jälkeen. Sota vaikuttaa vieläkin, ja 100-vuotismuistovuonna tragediaa tarkastellaan lukuisissa seminaareissa ja kansalaiskeskusteluissa. Sodasta ilmestyy myös runsaasti uutta tutkimusta.

8.2.2018 Uutinen

Hae pilottikurssille tekemään yhteistyötä elokuvataiteen opiskelijoiden kanssa

Oulun yliopiston historian, kirjallisuuden ja kulttuuriantropologian pääaineopiskelijoita valitaan yhteensä kuusi Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitoksen syventävien opintojen kurssille A

17.1.2018 Uutinen

Etäläsnäoloa ja yhteistyötä avatarien avulla

Kuinka sujuu yhteistyö muiden kanssa, kun kasvokkainen vuorovaikutus on siirretty virtuaalimaailmaan ja fyysinen läsnäolo korvattu virtuaalilasien kautta avautuvana avatarien pelikenttänä? Oulun yliopistossa on kiinnostusta virtuaalitodellisuuden tutkimiseen niin tekniikassa kuin ihmistieteissäkin.

18.12.2017 Uutinen

Ylen jättidokumentti Operaatio Alaska pohjautuu Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen

Ylen Suomi 100 -kampanja huipentuu 28.12. esitettävään kuvitteelliseen Operaatio Alaska -jättidokumenttiin, joka perustuu Oulun yliopistossa tehtyyn uuteen tutkimukseen. Dokumentin pohjana on yliopistonlehtori Henry Oinas-Kukkosen tutkimus ja ensimmäinen uskomattomista pelastussuunnitelmista kertova kirja Finalaska – Unelma suomalaisesta osavaltiosta.

4.12.2017 Uutinen

Sata vuotta, mitä väliä?

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden vietto huipentuu 6.12. koittavaan itsenäisyyspäivään. Mikä tekee sadan vuoden jaksosta merkityksellisen? Tutkijan mielestä 100 on pelkkä luku, ja jaksoa kannattaa katsoa kronologisen ajan asemesta historiallisen ajan näkökulmasta.

24.11.2017 Uutinen

Arkeologipäivät 2017 Oulussa

Arkeologipäivät 2017 järjestettiin Oulussa 23.–24.11. Oulun yliopisto oli seminaarissa vahvasti esillä; oululaiset tutkijat pitivät tai olivat mukana valmistelemassa 12 esitelmää. Lisäksi esittelyssä oli neljä posteria.

20.11.2017 Uutinen

Innovaatiot ja yrittäjyys aiheina Oulun yliopiston ja CASS-tutkimuslaitoksen seminaarissa

Oulun yliopisto ja Chinese Academy of Social Sciences (CASS) -tutkimuslaitos Kiinasta järjestävät 22.11. Oulussa yhteisseminaarin, jonka teemana ovat innovaatiot ja yrittäjyys. Tilaisuudessa keskustellaan tekijöistä, jotka edesauttavat tai estävät taloudellisesti ja sosiaalisesti relevanttia innovaatiotoimintaa ja yrittäjyyttä.

8.11.2017 Uutinen

BCDC Energia -hankkeelle merkittävä jatkorahoitus

Oulun yliopiston koordinoima BCDC Energia -tutkimushanke on saanut 2 561 690 euron jatkorahoituksen. Rahoituksen myönsi Suomen Akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) ja se kattaa vuodet 2018–2021.

19.10.2017 Uutinen

Mennyt on läsnä nykyisyydessä

Lapin synkkä kulttuuriperintö -hanke selvittää Suomen ja Saksan sota-ajan yhteistyön jälkiä Pohjois-Suomen mielenmaisemaan.

27.9.2017 Uutinen

Konfliktiarkeologian johtava tutkija vierailulla Oulun yliopistossa

Dr. Iain Banks (University of Glasgow) esitelmöi keskiviikkona 27.9. arkeologian ja kulttuuriantropologian oppiaineiden vieraana konfliktiarkeologiasta. Luennon aiheena oli 2.

19.9.2017 Uutinen

Tietokirja afasiasta ilmestyi

15.9.2017 Uutinen

Hakukuulutus Erasmus+ opiskelijavaihtooon

Humanistisen tiedekunnan oppiaineiden vaihtopaikat, kevätlukukausi 2018

11.9.2017 Uutinen

Tule mukaan Työelämätaidot-kurssille

HYVÄ HUMANISTIOPISKELIJA!

18.8.2017 Uutinen

Merkittävä ERC-rahoitus poron domestikaation tutkimukseen

Akatemiatutkija Anna-Kaisa Salmi Oulun yliopistosta on saanut Euroopan tutkimusneuvostolta (European Research Council, ERC) merkittävän rahoituksen eläinten domestikaation tutkimukseen. Viisivuotinen ERC Starting Grant -rahoitus on 1,49 miljoonaa euroa.

16.8.2017 Uutinen

Kipeä kulttuuriperintö aiheena kansainvälisellä kurssilla

Arkeologian ja kulttuuriantropologian oppiaineet kokoavat Oulun yliopistoon kansainvälisen joukon tohtoriopiskelijoita perehtymään ns. kipeään kulttuuriperintöön. 18.8.

15.8.2017 Uutinen

Tutkija Anna-Kaisa Salmelle arvostettu ERC-rahoitus

Tutkija Anna-Kaisa Salmi (arkeologia) on saanut arvostetun ERC Starting Grant-rahoituksen tutkimukselleen “Domestication in Action – Tracing Archaeological Markers of Human-Animal Interaction”.

15.8.2017 Uutinen

Arkeologian kesäkoulu kiinnosti Australiaa myöten

Oulun yliopiston arkeologian ja kulttuuriantropologian tohtoriopiskelijoille suunnattu kesäkoulu ”Material and Ethnographic Perspectives on Heritage Research" järjestettiin 14.-18.8. LeaF-tilassa.

24.5.2017 Uutinen

Opiskelija! Haluatko tuutoriksi japanilaisille opiskelijoille?

Humanistiseen tiedekuntaan saapuu elo–syyskuussa japanilaisia yliopisto-opiskelijoita Scandinavian Studies -kesäkouluun. Kurssi järjestetään viikoilla 35–37, 29.8-14.9.2017.

23.5.2017 Uutinen

Professori Martin Kusch humanistisen tiedekunnan kunniatohtoriksi

Professori Martin Kusch, joka toimii Wienin yliopiston tieteenfilosofian ja epistemologian professorina, vihitään humanistisen tiedekunnan kunniatohtoriksi Oulun yliopiston promootiossa 19.-21.5.20

23.5.2017 Uutinen

Olaus Magnus –palkinto dosentti Marianne Junilalle

Oulun Historiaseuran hallitus päätti myöntää vuonna 2017 Olaus Magnus -palkinnon (nro 33) dosentti Marianne Junilalle, joka toimii Oulun yliopiston historian oppiaineessa tutkijana.

16.5.2017 Uutinen

Totuudenjälkeinen aika – Informaatiotutkimuksen yhdistyksen kevätseminaari

Maanantaina 15.5.2017 Informaatiotutkimuksen yhdistys piti kevätseminaarinsa LeaF-tilassa. Seminaarin esitykset keskittyivät tieteen ja median väliseen vuoropuheluun sekä tieteen popularisointiin.