Uutiset

5.9.2018 Uutinen

Viro ja Suomi 100 lasissa -juhlaseminaari

Humanistisessa tiedekunnassa juhlistetaan kaikille avoimessa tilaisuudessa

16.8.2018 Uutinen

Humanistisen tiedekunnan tentit lukuvuonna 2018–2019

Alla tulevan lukuvuoden yleiset tenttipäivät, jolloin humanistisen tiedekunnan opintoja voi tenttiä.

20.6.2018 Uutinen

Muumiotutkimus täydentää tietoja pohjoissuomalaisesta tautihistoriasta

Oululaistutkijat ovat pioneereja suomalaisen tautihistorian jäljittämisessä muumioiden avulla. Arkeologi Tiina Väre on saanut Kemin kirkkoherra Nikolaus Rungiuksen muumiota tutkimalla selville, että pappismiehellä olisi voinut olla tuberkuloosi, ylipainoa ja uusimman löydöksen mukaan myös rintarauhasten liikakasvua.

18.6.2018 Uutinen

Opettajankoulutuksen kehittämiseen 1,2 miljoonan euron rahoitus

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt yhteensä 1,2 miljoonaa euroa hankerahoitusta Oulun yliopistolle opettajankoulutuksen kehittämiseen. Rahoitus suunnataan kahdelle hankkeelle: saamen kielen ja saamenkielisten opettajien koulutukseen sekä varhaiskasvatukseen.

21.5.2018 Uutinen

Uudessa kirjassa teollisen vallankumouksen aikaista vammaisten historiaa

Tuore Disability in the Industrial Revolution -kirja haastaa uskomuksen, että vammaiset ovat vain passiivisia sivustakatsojia yhteiskunnassa. Kirja kertoo tarinan loukkaantuneista ja kroonisesti sairaista kaivosmiehistä ja samalla paljastaa, kuinka iso rooli heillä oli Britannian kasvussa teollistuneeksi valtioksi.

15.5.2018 Uutinen

Kouluaineet kertovat sisällissodan julmuudesta

Sisällissodan päättymisen jälkeisenä syksynä kirjoitetut kouluaineet tarjoavat moniulotteisen kuvan Tampereen taistelusta. Kokijoiden kertomukset kuitenkin peittyivät valkoisten voittajien kertomuksen alle, tulkitsee aihetta pitkään tutkinut dosentti Marianne Junila.

8.5.2018 Uutinen

Olaus Magnus -palkinto Henry Oinas-Kukkoselle

Oulun Historiaseura on myöntänyt vuoden 2018 Olaus Magnus -palkinnon yliopistonlehtori, dosentti Henry Oinas-Kukkoselle tämän teoksesta Finalaska – unelma suomalaisesta osavaltiosta. Teos on syntynyt Oinas-Kukkosen tutkimustyön tuloksena.

2.5.2018 Uutinen

Humanistisen tiedekunnan muutto alkamassa

Humanistinen tiedekunta muuttaa uusiin tiloihin Linnanmaan kampuksen keskivaiheille 1.8.2018 alkaen. Perjantaina 27.4. tiedekunnassa vietettiin muuttoa silmällä pitäen siivoustalkoita.

2.5.2018 Uutinen

Oulun yliopiston tutkijat ratkaisivat Käymäjärven kiven arvoituksen

Oulun yliopiston arkeologian ja historian tutkijat ovat ratkaisseet muinaistutkijoita yli 300 vuoden ajan askarruttaneen ns. Käymäjärven kiven arvoituksen.

25.4.2018 Uutinen

Uusi tutkimus osoittaa saamelaisten uhripaikkojen käytön alkaneen luultua aiemmin

Oulun yliopiston arkeologit yhdessä pohjoismaisten tutkijoiden kanssa ovat selvittäneet, että monet saamelaiseen uhrausperinteeseen kuuluvat uhripaikat on otettu käyttöön luultua aiemmin. Uusin tutkimus osoittaa, että monien uhripaikkojen käyttö on alkanut jopa tuhat vuotta sitten.

23.4.2018 Uutinen

Tuutoriksi japanilaisten kesäkouluun & Living in Japan and Finland -työpaja!

Humanistiseen tiedekuntaan saapuu syyskuussa japanilaisia yliopisto-opiskelijoita Scandinavian Studies -kesäkouluun. Kurssi järjestetään viikoilla 36–38. Etsimme kesäkouluun nyt innokkaita ja aktiivisia tuutoreita! Tämän lisäksi osana kesäkoulua järjestetään Living in Japan & Finland – designing survival kit for students -workshop, jossa japanilaiset ja suomalaiset opiskelijat opiskelevat yhdessä. Katso alta tarkemmat kuvaukset sekä tuutoroinnista että workshopista!

27.3.2018 Uutinen

Operaatio Alaska –ohjelma palkittu

Koulutusrahasto KOURA on palkinnut vuoden 2017 parhaita televisio-, radio- ja verkkosisältöjä.

5.3.2018 Uutinen

Evakkous ja pakolaisuus ovat Suomen lähihistoriaa

Sotapakolaisuudesta on Suomessa vain muutama vuosikymmen – keskuudessamme elää edelleen ihmisiä, joiden historiaa on pakolaisuus ja evakkous. Millaisia ovat heidän tarinansa? Miten näiden ihmisten integroituminen uuteen yhteisöön ja yhteiskuntaan tapahtui ja kauanko se kesti?

12.2.2018 Uutinen

Tuoreita näkökulmia sisällissotaan

Suomen itsenäistyttyä vuoden 1917 lopulla suomalaiset nousivat toisiaan vastaan. Terrorissa ja vankileireillä kuolleet ovat olleet tuskallinen aihe, jota on pystytty tarkastelemaan vasta vuosikymmenten jälkeen. Sota vaikuttaa vieläkin, ja 100-vuotismuistovuonna tragediaa tarkastellaan lukuisissa seminaareissa ja kansalaiskeskusteluissa. Sodasta ilmestyy myös runsaasti uutta tutkimusta.

8.2.2018 Uutinen

Hae pilottikurssille tekemään yhteistyötä elokuvataiteen opiskelijoiden kanssa

Oulun yliopiston historian, kirjallisuuden ja kulttuuriantropologian pääaineopiskelijoita valitaan yhteensä kuusi Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitoksen syventävien opintojen kurssille A

17.1.2018 Uutinen

Etäläsnäoloa ja yhteistyötä avatarien avulla

Kuinka sujuu yhteistyö muiden kanssa, kun kasvokkainen vuorovaikutus on siirretty virtuaalimaailmaan ja fyysinen läsnäolo korvattu virtuaalilasien kautta avautuvana avatarien pelikenttänä? Oulun yliopistossa on kiinnostusta virtuaalitodellisuuden tutkimiseen niin tekniikassa kuin ihmistieteissäkin.

18.12.2017 Uutinen

Ylen jättidokumentti Operaatio Alaska pohjautuu Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen

Ylen Suomi 100 -kampanja huipentuu 28.12. esitettävään kuvitteelliseen Operaatio Alaska -jättidokumenttiin, joka perustuu Oulun yliopistossa tehtyyn uuteen tutkimukseen. Dokumentin pohjana on yliopistonlehtori Henry Oinas-Kukkosen tutkimus ja ensimmäinen uskomattomista pelastussuunnitelmista kertova kirja Finalaska – Unelma suomalaisesta osavaltiosta.

4.12.2017 Uutinen

Sata vuotta, mitä väliä?

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden vietto huipentuu 6.12. koittavaan itsenäisyyspäivään. Mikä tekee sadan vuoden jaksosta merkityksellisen? Tutkijan mielestä 100 on pelkkä luku, ja jaksoa kannattaa katsoa kronologisen ajan asemesta historiallisen ajan näkökulmasta.

24.11.2017 Uutinen

Arkeologipäivät 2017 Oulussa

Arkeologipäivät 2017 järjestettiin Oulussa 23.–24.11. Oulun yliopisto oli seminaarissa vahvasti esillä; oululaiset tutkijat pitivät tai olivat mukana valmistelemassa 12 esitelmää. Lisäksi esittelyssä oli neljä posteria.

20.11.2017 Uutinen

Innovaatiot ja yrittäjyys aiheina Oulun yliopiston ja CASS-tutkimuslaitoksen seminaarissa

Oulun yliopisto ja Chinese Academy of Social Sciences (CASS) -tutkimuslaitos Kiinasta järjestävät 22.11. Oulussa yhteisseminaarin, jonka teemana ovat innovaatiot ja yrittäjyys. Tilaisuudessa keskustellaan tekijöistä, jotka edesauttavat tai estävät taloudellisesti ja sosiaalisesti relevanttia innovaatiotoimintaa ja yrittäjyyttä.

8.11.2017 Uutinen

BCDC Energia -hankkeelle merkittävä jatkorahoitus

Oulun yliopiston koordinoima BCDC Energia -tutkimushanke on saanut 2 561 690 euron jatkorahoituksen. Rahoituksen myönsi Suomen Akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) ja se kattaa vuodet 2018–2021.

19.10.2017 Uutinen

Mennyt on läsnä nykyisyydessä

Lapin synkkä kulttuuriperintö -hanke selvittää Suomen ja Saksan sota-ajan yhteistyön jälkiä Pohjois-Suomen mielenmaisemaan.