Maamme romaani - kirjallisuuden säikeitä 1910-luvulta 2010-luvulle: Suomi100 juhlavuoden yleisöluentosarja

Maanantai, tammikuu 16, 2017 - Maanantai, huhtikuu 10, 2017

Mitä kiinnostavia asioita kotimaisen romaanin historiasta ja nykypäivästä voidaan vuoden 2017 perspektiivistä käsin löytää? Luentosarjassa tarkastellaan kirjallisuuden säikeitä vuosikymmen kerrallaan 1910-luvulta 2010-luvulle.

Sarja on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

Järjestäjät: Kirjallisuuden oppiaine, Oulun yliopisto & Oulun kaupunginkirjasto.

Paikka ja aika: maanantaisin klo 18 kaupunginkirjaston Pakkalan salissa.

OHJELMA:
16.1. 1910-luku: Suomalaisuuden variaatioita
Konrad Lehtimäen Ylös helvetistä, Eva Vitkalan Suomalainen orjatyttö ja Mary Marckin Eeva-sarja. Luennoitsijana FT Elsi Hyttinen, Turun yliopisto.

23.1. 1920-luku: Doverin pulveria, ruislikööriä ja illusioneita
Anna Inkeri Relanderin Anni ja arkkitehti, Ilmari Kiannon Ryysyrannan Jooseppi ja Hagar Olssonin Mr. Jeremias etsii illusionia. Luennoitsijana FT Nina Työlahti, Oulun yliopisto.

30.1. 1930-luku: Huojuva aika
Elsa Soinin Uni, F. E. Sillanpään Nuorena nukkunut ja Maria Jotunin Huojuva talo. Luennoitsijana dos. Kukku Melkas, Turun yliopisto.

6.2. 1940-luku: Sumusta eteenpäin
Elvi Sinervon Viljami Vaihdokas, Olavi Siippaisen Maata näkyvissä ja Jorma Korpelan Martinmaa, mieshenkilö. Luennoitsijana dos. Veli-Matti Pynttäri, Turun yliopisto.

13.2. 1950-luku: Taloa rakentamassa – historian muistaminen identiteetin rakennuspuina.

Oscar Parlandin Lumottu tie, Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla 1 ja Tove Janssonin Muumipapan urotyöt. Luennoitsijoina FM Jarkko Lauri ja dos. Jussi Ojajärvi, Oulun yliopisto.

20.2. 1960-luku: Maailma oli kuin kahden puolen pehmustettu
Veijo Meren Peiliin piirretty nainen, Hannu Salaman Minä, Olli ja Orvokki, Anu Kaipaisen Arkkienkeli Oulussa 1808–1809 ja Timo K. Mukan Maa on syntinen laulu. Luennoitsijana dos. Kari Sallamaa, Oulun yliopisto.

27.2. 1970-luku: Romaanin uusi poliittisuus
Anu Kaipaisen Surupukuinen nainen, Christer Kihlmanin Ihminen joka järkkyi, Henrik Tikkasen osoitesarja ja Heikki Turusen Simpauttaja. Luennoitsijoina prof. Sanna Karkulehto, Jyväskylän yliopisto, ja FL Ilmari Leppihalme, Oulun yliopisto.

13.3. 1980-luku: Goottilainen naturalismi
Pirkko Saision Betoniyö, Eira Stenbergin Paratiisin vangit ja Annika Idströmin Veljeni Sebastian. Luennoitsijana prof. Kuisma Korhonen, Oulun yliopisto.

20.3. 1990-luku: Suurten kertomusten kyseenalaistaminen
Lars Sundin Siklax-trilogia, Rosa Liksomin Kreisland ja Kauko Röyhkän Kaksi aurinkoa. Luennoitsijoina FT Marita Hietasaari ja FM Kasimir Sandbacka, Oulun yliopisto.

27.3. 2000-luku: Kartoitusta elävän koordinaatiston varassa
Pirkko Saision trilogia, Hannu Raittilan Pamisoksen purkaus, Hanna Marjut Marttilan Lahjakas Anu Lovack ja Turkka Hautalan Salo. Luennoitsijana dos. Jussi Ojajärvi, Oulun yliopisto.

3.4. 2010-luku (I)

Ylirajaisesta romaanista – Pajtim Statovci, Kissani Jugoslavia. Luennoitsijana FT Hanna-Leena Nissilä, Oulun yliopisto.
Valtakielen kautta valtamarkkinoille – Hannu Rajaniemen Kvanttivaras ja Emmi Itärannan Teemestarin kirja. Luennoitsijana FT Jyrki Korpua, Oulun yliopisto.

10.4. 2010-luku (II)
Eletyn ajan kokemus – Riikka Pelon Jokapäiväinen elämämme. Luennoitsijana FM Päivikki Romppainen, Oulun yliopisto.
Kokeellinen romaani ja ilmaisumuodon merkillisyys – Jaakko Yli-Juonikkaan Neuromaani. Luennoitsijana dos. Kaisa Kurikka, Turun yliopisto.

TERVETULOA!

Lisää kalenteriin