Humanistit vuorovaikutuksella monitieteisen energiahankkeen ytimeen

Tiistai, marraskuu 24, 2015

Vuorovaikutustutkijat Anna Suorsa, Kaisu Innanen, Kaisa Ikonen sekä tutkimusprofessori Maija-Leena Huotari tutkivat ja sparraavat kauppatieteilijöitä – BC-DC-konsortiojohtajia Rauli Sventoa ja Maria Kopsakangas-Savolaista (kuvassa keskellä).

Informaatiotutkimus on saanut merkittävän rahoituksen Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) Teknologiamurrokset ja muuttuvat instituutiot -ohjelmasta vuosille 2015–2017–2020. Monitieteisessä Pilvipalvelut laaja-alaisen vaihtelevan energiantuotannon mahdollistajana (BC-DC) -hankkeessa tutkitaan ja kehitetään ratkaisuja vaihtelevien uusiutuvien energialähteiden - kuten aurinko- ja tuulivoima - laajaan ja kustannustehokkaaseen käyttöön. Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun professori Rauli Sventon johtamaan konsortioon kuuluvat Oulun ja Helsingin yliopistot, Suomen ympäristökeskus SYKE, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT ja Ilmatieteen laitos.

Humanistit ovat mukana informaatiotutkimuksen ja tiedeviestinnän voimin. Tutkimusprofessori Maija-Leena Huotarin johtamassa ryhmässä tutkitaan monialaisen konsortion vuorovaikutuksellisia menestystekijöitä: “Olemme tosi iloisia, että tärkeä hanke sai rahoituksen. On innostavaa työskennellä ympäristöystävällisen energiahankkeen parissa.”

Vuorovaikutustiimi tukee ja tutkii tieteidenvälisten tavoitteiden saavuttamista

STN:n haussa korostettiin hankkeen vuorovaikutussuunnitelman merkitystä. Huotarin vetämän tietojohtamisen tutkimusryhmän tavoitteena on tukea aktiivisen BC-DC-yhteisön muodostumista. Tähtäimessä ovat laaja näkyvyys ja vaikuttavuus tutkimustulosten käytännön hyödyn takaamiseksi. “Tutkimuksessamme tietojohtaminen (Knowledge Management) ja tiedonhallinta yhdistyvät toimintatutkimukselliseen otteeseen tutkimus- ja tuotekehitysympäristössä. Saamassamme palautteessa kiitettiin suunnitelman laajaa näkökulmaa ja realismia sekä sitä, että edistämme ja tutkimme vuorovaikutusta samanaikaisesti”, Huotari kertoo.

BC-DC-hankkeen tieteidenvälisyys mahdollistaa taloudellisten markkinamekanismien, uuden sukupolven ICT:n ja digipalveluiden sekä kehittyneiden sääennusteiden yhdistämisen. Päämääränä on kehittää Suomeen digitaalinen kauppapaikka, jossa loppuratkaisut tekevät yksittäisistä kotitalouksista sähköntuottajia ja sähkönkulutuksesta tuotteen, jota kotitaloudet voivat myydä määrättyyn hintaan. Pitkällä aikavälillä BC-DC-hanke vie Suomen energia- ja ilmastopolitiikkaa kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

BC-DC järjestää joulukuussa Kick-off-tapahtuman Oulun yliopistossa. LeaForumin uudenaikainen teknologia ja miellyttävät tilat luovat ainutlaatuiset puitteet vuorovaikutteisuuden tutkimukseen BC-DC-yhteisössä.

Lisää kalenteriin

Takaisin tapahtumiin