Tutkijoiden yö Kajaanissa

Paikka:
Kajaanin kaupunginkirjaston Kalevala-sali ja aula, Seminaarinkatu 15

Kalevala-sali klo 18.00–19.45

18.00 – 18.30. Tutkimuspäällikkö FT Jarkko Räty, Mittaustekniikan yksikkö, Oulun yliopisto

Puolukan jalostus kansainväliseksi vientituotteeksi

Suomalaista puolukkaa viedään ulkomaille pääasiassa pakasteena, vaikka Suomessa olisi kaikki edellytykset kehittää marjojen jatkojalostuksesta menestyksekästä liiketoimintaa. Puolukan jalostusasteen nostamiseksi Oulun yliopiston Mittaustekniikan yksikkö on kehittänyt kosmetiikkateollisuudelle prosessointimenetelmän, joka on patentoitu ja kaupallistettu. Nyt myös elintarvikkeiden, juomien ja lisäravinteiden jalostukseen on valmistettu tehdasmittakaavassa pilottituote, jonka kaupallistettavuutta parhaillaan selvitetään kansainvälisten yritysten kanssa.

On-line-metallimittauksen kehittäminen tutkimuslaboratoriosta kaupalliseksi tuotteeksi

Kaivosteollisuus laskee luontoon suuren määrän puhdistettua vettä. Onnettomuuksia sattuu vuosittain, eikä perinteisellä laboratorioanalytiikalla häiriötilanteisiin pystytä reagoimaan riittävän pian. Meoline Oy on kaupallistanut reaaliaikaisen raskasmetallien mittauslaitteen ja palvelukonseptin, jonka avulla häiriöihin voidaan tarttua nopeasti. Laitteen ja menetelmän kehitystyö on tehty Oulun yliopiston Kajaanin yliopistokeskuksessa.

Pieni tauko

18.30 – 19.00. Yrittäjä, liikuntatieteiden tohtori Minna Tervo, Liikuntateknologian yksikkö, Jyväskylän yliopisto ja Digiterveys.fi

Digiloikka hyvinvointiin - tutkijasta yrittäjäksi

Oletko pohtinut, mitä hyötyä on itsensä mittaamisesta, siis hyvinvointiteknologiasta? Pitääkö omasta terveydestä olla huolissaan? Kajaanin yliopistokeskuksessa hyödynnetään teknologiaa hyvinvoinnin tuottamisessa. Siitä on lähtöisin hyvinvoinnin Aliwo-tutkimushanke, joka on jalostunut Digiterveys.fi-liiketoiminnaksi. Tutkijan luontainen uteliaisuus, tiedon etsiminen ja uuden kehittäminen ovat edistäneet yritystoiminnan luomisessa.

Pieni tauko

19.00 – 19.30. Suunnittelija FM Teija Mursula, Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut AIKOPA, Oulun yliopisto

Työelämälähtöistä kehittämistä aikuiskoulutuksessa

Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut AIKOPAn pitkäkestoisissa koulutuksissa on usein tavoitteena siirtää opittua oman työn kehittämiseen. Kehittämis- ja oppimistehtävät vaativat tutkivaa työotetta ja tiedonhankintaa. Puheenvuorossa kuullaan esimerkkejä Kajaanin lastentarhanopettajaksi opiskelevien kandidaatintutkielmista. Millaisia ovat musiikin vaikutukset oppimisen alueisiin? Kuinka kiusaamista voidaan ehkäistä ohjatulla liikunnalla? Mikä on satujen merkitys tunnekasvatuksessa? Mitä tarkoittaa sensitiivisyys alle 3-vuotiaiden päivähoidossa ja miten sitä voidaan kehittää?

Aula klo 17.30–19.45

• ”Elävä tutkijakirjasto”: mahdollisuus tavata ja jutella yliopistokeskuksen asiantuntijoiden kanssa
  • Luonnontuote-alan hankkeiden esittelypöytä – aiheina mm. kuinka jäädyttämällä voi hellävaraisesti konsentroida juomia, mikroaaltotekniikka luonnontuote- ja elintarviketeollisuuden prosesseissa, sekä vesakon hyödyntämismahdollisuudet
  • Coachtech-esittelypisteessä yleisö voi testata omaa ponnistusvoimaansa ja hyppykorkeutta. Coachtech on Jyväskylän yliopiston kehittämä valmennuksen palautejärjestelmä, johon on rakennettu omat lajitestit mm. mäkihyppyyn, maastohiihtoon ja pikajuoksuun
  • Tutustu pienoishelikopteriin eli droneen.
  • Posteriesityksiä

Elias-sali klo 18.00–19.30. Lasten työpaja – tiedettä ja tekemistä lapsille

Koeputkikemiaa, lyhyitä demoja sekä pientä puuhastelua lapsille ja lapsenmielisille. Nonstop. Alle 6-vuotiaat vanhemman seurassa.

Kahvi- ja mehutarjoilu aulan kahviossa!

Viimeksi päivitetty: 12.9.2017