Kurkistuksia tieteeseen Tutkijoiden yössä

Perjantaina 29. syyskuuta järjestetään Kajaanin kaupungin kirjastolla Tutkijoiden yö, joka tekee tiedettä tutuksi kainuulaisille ja tarjoaa tietoa, tekemistä ja elämyksiä kaikenikäisille. Tapahtuman esitykset on suunniteltu kenelle tahansa kirjastoon tulijalla sopivaksi. Kalevala-salissa on neljä puheenvuoroa klo 18–19.30. Ensimmäisenä kuullaan puolukan arvoaineiden jalostuksesta kansainväliseksi vientituotteeksi. Tuotteistamisesta puhutaan myös seuraavassa aiheessa: Kajaanilainen Meoline Oy on kaupallistanut reaaliaikaisen raskasmetallien mittauslaitteen ja palvelukonseptin, jonka avulla vesienhallinnan häiriöihin voidaan tarttua nopeasti. Laitteen ja menetelmän kehitystyö on tehty Oulun yliopiston Kajaanin yliopistokeskuksessa. Kaksi ensimmäistä esitystä pitää tutkimuspäällikkö Jarkko Räty. Yrittäjä ja liikuntatieteiden tohtori Minna Tervo osoittaa puheenvuorossaan, miten itsensä mittaaminen eli hyvinvointiteknologia edistää hyvinvointia. Jyväskylän liikuntateknologian yksikkö Vuokatissa ja Kajaanin yliopistokeskus ovat kehittäneet palvelutuotteita, jotka ovat nyt löydettävissä Digiterveys.fi-palvelusta. Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut AIKOPAn puheenvuorossa kuullaan esimerkkejä Kajaanin lastentarhanopettajaksi opiskelevien kandidaatintutkielmista.

Kirjastolla on illan ajan paikalla eri alojen tutkijoita, joiden kanssa voi kahvikupposen ääressä tai esittelypöydän vieressä keskustella itseään ja tutkijaa kiinnostavista teemoista. Perheen nuorimmaiset voivat tutkijoiden ohjaamana tehdä kemiallisia kokeita Elias-salissa. Jyväskylän yliopiston liikuntateknologian esittelypisteessä yleisö taas voi mitata omaa ponnistusvoimaansa ja hyppykorkeuttaan. Pienoishelikopterin (droonin) näkee toisen kerroksen aulassa ja samalla voi kuulla, mitä kaikkea sillä voi tutkimustyössä tehdä. Luonnontuotealan hankkeiden esittelypöydässä teemana ovat mm. mikroaaltotekniikka luonnontuote- ja elintarviketeollisuuden prosesseissa.

Viimeksi päivitetty: 3.10.2017