Avaruustutkija vierailulla Mittaustekniikan yksikössä

Astrobiologian ja avaruusbioteknologian professori David Cullen Cranfieldin yliopistosta vieraili MITYssä vajaan viikon ajan. Hän toimi Peter Panjanin vastaväittäjänä torstain 22.3. väitöstilaisuudessa, minkä lisäksi hän luennoi tutkimuksestaan sekä kokeili ensimmäistä kertaa elämässään murtomaahiihtoa.

Professori David Cullenin tutkimuksen tavoitteena on kehittää biosensoreita ja mikrofluidiikkaa hyödyntäviä mittalaitteita, joilla voitaisiin selvittää, onko avaruudessa elämää ja miten ulkoavaruuden olosuhteet vaikuttavat ihmisiin. Hän on ollut mukana kehittämässä monianalyysimittalaitetta, jolla pystyttäisiin havaitsemaan orgaanisia yhdisteitä Marsissa. Lisäksi hänen tutkimusryhmänsä kehittää nanosatelliittiin liitettävää mittausyksikköä, jolla tutkittaisiin ulkoavaruuden mikropainovoiman ja kosmisen säteilyn vaikutuksia nisäkässoluihin ja sukkulamatoihin. Tähän mennessä vastaavaa on tutkittu vain mikrobeilla.

Muut avaruustutkimuksen aiheet liittyvät leväkasvustojen käyttöön hiilidioksidin palauttamiseksi hapeksi fotosynteesin avulla sekä avaruuden resurssien, esimerkiksi asteroidien kiviaineksen ja maaperän hyödyntämiseen avaruuslentojen raaka-aineina, kuten polttoaineena ja rakennusmateriaalina. Hänen tutkimusryhmänsä tutkii myös bambun kasvattamista Marsissa rakennusmateriaaliksi.

Professori David Cullen on vieraillut aiemminkin Kainuussa, Biotekniikan laboratoriossa Sotkamossa. Hän on biosensoritutkimuksen yksi pitkäaikaisimmista yhteistyökumppaneista. Hänen työpaikkansa, Cranfieldin yliopisto, on eurooppalaisen biosensoritutkimuksen perustaja. Se on pelkästään jatko-opintoja tarjoava yliopisto, joka on keskittynyt mm. eri teknologioiden tutkimukseen ja ilmailu- ja avaruustutkimukseen. Cranfieldin yliopiston pääkampuksen erikoisuutena on kampuksella sijaitseva lentokenttä, jota hyödynnetään ilmailualan opetuksessa ja tutkimuksessa.

Viimeksi päivitetty: 26.3.2018