Viron meijeriklusterin johtaja vieraili Kainuussa

Viron meijeriklusterin johtaja vieraili Kainuussa – yhteistyölle ÄLYREHU-hankkeen kanssa myönnettiin kesällä virolainen rahoitus

Viron meijeriklusterin johtaja Hardi Tamm vieraili Mittaustekniikan yksikössä 27.29. elokuuta. Meijeriklusteri sai kesäkuussa 2018 merkittävän virolaisen innovaatiorahoituksen Tarton yliopiston kehittämän utaretulehdusbakteereja mittaavan biosensorilaitteen viimeistelemistä ja laajaa pilotointia varten. Innovaatiohankkeessa he tekevät yhteistyötä Kajaanin yliopistokeskuksen Mittaustekniikan yksikön ja ProAgria Kainuun ÄLYREHU-hankkeen kanssa, ja heidän uutta laitettaan pilotoidaan vuoden 2020 aikana myös Kainuussa.

Heidän hankkeensa on toinen Viron kahdesta ensimmäisestä maatalouden EIP-hankkeesta. Molemmilla rahoituksen saaneella hankkeella kansainvälinen EIP-yhteistyöryhmä on nimenomaan kainuulainen ÄLYREHU-hanke. Vierailunsa aikana Hardi Tamm tutustui Mittaustekniikan yksikön ja ProAgrian toimintaan, keskusteli Suomen maatalouden digitalisoitumisesta ja maanviljelijöille tarjolla olevista tietopalveluista, vieraili sotkamolaisella maatilalla sekä osallistui ÄLYREHU-hankkeen ohjausryhmän kokoukseen. Ohjausryhmän kokouksessa oli paikalla myös Maaseutuviraston Maaseutuverkostopalvelujen verkostoasiantuntija Joel Karlsson tutustumassa Euroopan tasollakin uuteen yhteistyömuotoon ja EIP-hankkeiden toimintaan. Viro järjesti ensimmäisenä Euroopassa EIP-AGRI -hankehaun, jossa vaadittiin kansainvälistä yhteistyötä toisen maan EIP-hankkeen kanssa.

Vierailun aikana käytiin tutustumassa myös sotkamolaiseen navettaan. Kuvassa vasemmalta maatalousyrittäjä Ville Niskanen, Pekka Kilpeläinen Mittaustekniikan yksiköstä, Hardi Tamm sekä Eila Niskanen ProAgria Kainuusta.

ÄLYREHU esillä kesän aikana paikallisissa tapahtumissa

ÄLYREHU-hanke oli kesän aikana muutoinkin esillä maakunnassa. Kolmella tilalla Sotkamossa seurattiin tiiviisti säilörehunurmen kasvua 1. ja 2. sadon aikana. Hankkeen kesätyöntekijä on kirjoittanut kesäajan mittauksista kaksi Ruohonjuurella-blogitekstiä. Lisäksi hanketta esiteltiin heinäkuun alussa Vuolijoen Riihipihan kesäpäivät –tapahtumassa sekä elokuun alussa Kainuun ammattiopiston Seppälän toimipisteessä järjestetyssä Pellonpiennarpäivässä, jossa oli myös hankkeen käyttämien mittalaitteiden esittelyä.

Kesän aikana säilörehunurmen kasvua seurattiin mittaamalla sadon määrää. Hankkeessa testattiin myös käsikäyttöistä NIR-kameraa nurmen ravintoarvojen mittaamisessa.

Rehuntuotantoon tehokkuutta -pellonpiennarpäivässä esiteltiin ÄLYREHU-hankkeen mittalaitteita ja tuloksia 1. sadon korjuuaikaseurannasta.

Viimeksi päivitetty: 26.9.2018