Tietojen haku

Tietojen haku henkilön nimellä
Kun haet asiantuntijaa nimellä, kirjoita pelkästään sukunimi hakulomakkeen Nimi-kenttään.

Yleisesti tietojen hakemisesta

Asiantuntijan haku

Julkaisun haku

Muutamia huomautuksia hakutoiminnoista

Yleisesti tietojen hakemisesta

Tietokantaan tallennettuja tietoja haetaan päävalikosta löytyvillä hakutoiminnoilla. Hakutoimintoja on useita, koska tietokanta sisältää hyvin erityyppisiä tietoja (asiantuntijoita, yksiköitä, julkaisutietoja, asiantuntijatehtäviä jne.) Haku voidaan kohdistaa paremmin etsittävään tietoon eri hakulomakkeita käyttämällä. Tietokannassa on myös mahdollisuus hakea vapaasanahaulla, jolloin haku kohdistuu kaikkiin tietoihin. Tällöin hakutuloslistaukset voivat muodostua huomattavan pitkiksi.

Haku aloitetaan valitsemalla päävalikosta sopiva hakutoiminto, jonka jälkeen näytölle avautuvan hakulomakkeen kenttään kirjoitetaan hakusana ja/tai valitaan rajaava tieto, esim. alasvetovalikosta. Katso esimerkkejä kohdasta asiantuntijan haku tai julkaisun haku.

Listaa julkaisut -kohdassa julkaisutietoja voidaan listata eri perustein: julkaisun nimen mukaan aakkosjärjestyksessä, tekijän, yksikön (hierarkia) tai asiasanan mukaan.

Hae
Hae julkaisuja, asiantuntijatehtäviä, opetusansioita, vierailuja, taiteellista toimintaa tai Oulun yliopiston laitosten järjestämien kansainvälisten konferenssien tietoja.

Listaa julkaisut
Listaa julkaisuja eri kriteereillä: aakkosjärjestyksessä, tekijän, yksikön (hierarkia) tai asiasanan mukaan.

Hae asiantuntijoita ja yksiköitä
Hae Oulun yliopiston asiantuntijoita ja yksiköitä (tiedekunnat, laitokset ja erillislaitokset).

Hae kaikista (vapaasanahaku)
Käytä vapaasanahakua, mikäli et tarkalleen tiedä, mitä olet hakemassa tai haluat hakea useista osioista yhtä aikaa.

Asiantuntijan haku

1. Valitse päävalikosta Hae asiantuntijoita ja yksiköitä ja Asiantuntija.

2. Näytölle avautuu asiantuntijan hakulomake.

3. Kirjoita hakusana ja/tai valitse hakuehdot ja klikkaa Suorita haku. Voit käyttää useita hakuehtoja:

a) Kirjoita Hakusana-kenttään tutkimus- tai asiantuntemusalue tai osa siitä.

b) Kirjoita Nimi-kenttään sukunimi tai osa siitä, esim. virta (järjestelmä katkaisee hakusanan automaattisesti). Saat hakutuloksiin kaikki ne henkilöt, joiden sukunimi on Koskivirta, Virta, Virtanen jne.

c) Voit hakea yliopiston tietyn yksikön koko henkilönkunnan valitsemalla Yksikkö-alasvetovalikosta yksikön nimen.

4. Klikkaa asiantuntijan nimeä hakutuloksissa ja siirryt asiantuntijan sivulle, jossa voit selata yhteystietoja, julkaisuja, asiantuntijatehtäviä jne.

5. Siirry takaisin hakutuloksiin klikkaamalla Palaa edelliselle sivulle.

Julkaisun haku

1. Valitse päävalikosta Hae ja klikkaa Julkaisu

2. Näytölle avautuu julkaisun hakulomake.

3. Kirjoita hakusana ja/tai valitse hakuehdot. Voit käyttää useita hakuehtoja:

a) Kirjoita Hakusana-kenttään etsittävä aihealue tai hae suoraan henkilön nimellä kirjoittamalla Tekijä-kenttään henkilön sukunimi.

b) Voit rajata hakua valitsemalla tietyn julkaisutyypin, esim. erillisteokset. Voit hakea myös pelkästään tietyllä laitoksella, jolloin listautuu vain valitun laitoksen julkaisut.

c) Yhdistele hakuehtoja tarvittaessa.

4. Klikkaa lopuksi Suorita haku.

5. Julkaisutiedot esitetään hakutuloksissa neljällä rivillä: julkaisun nimi, tekijät, julkaisun tyyppi ja julkaisuvuosi. Klikkaa julkaisua nähdäksesi tarkemmat julkaisun tiedot.

6. Voit siirtyä tarvittaessa julkaisun selailunäkymästä asiantuntijan tai yksikön tietoihin napsauttamalla linkkinä näkyvää nimeä. Siirry takaisin hakutuloksiin napsauttamalla Palaa edelliselle sivulle.

Tietueeseen on mahdollista viitata tietokannan ulkopuolelta käyttämällä tietueen internet-osoitetta. Saat tietueen lyhennetyn internet-osoitteen näkymään selaimen osoite-kentässä valitsemalla Suora linkki.

Muutamia huomautuksia hakutoiminnoista

Järjestelmä katkaisee hakusanat automaattisesti, erillistä katkaisumerkkiä ei tarvita. Hakusanat kannattaa kirjoittaa niin, että mahdolliset sanan taivutusmuodot tulee huomioiduksi. Esim. tiedonhaku kannattaisi kirjoittaa tiedonha.

Asiasanalla listatessa hakutuloksissa ei näy välttämättä kaikki julkaisut, jotka käsittelevät asiasanan aihetta, koska kaikkia julkaisuja ei välttämättä ole asiasanoitettu. Jos osumat jäävät asiansanalla listattaessa vähäisiksi, kannattaa kokeilla julkaisuhakua (Hae / Julkaisu), jolloin haku kohdistuu myös julkaisun nimeen.

Jos asiantuntija ei löydy asiantuntijahaulla tai asiantuntijan nimi ei näy linkkinä julkaisun tiedoissa, tämä voi johtua seuraavista seikoista: a) asiantuntija ei ole enää Oulun yliopiston palveluksessa, b) asiantuntija on kieltänyt asiantuntijatietojensa näkyvyyden.

Viimeksi päivitetty: 24.9.2012