Lainaussäännöt

Oulun yliopiston kirjaston kokoelmat ja palvelut ovat pääsääntöisesti kaikkien käytettävissä.

Asiakkaalla tulee olla kirjastokortti, jonka saadakseen asiakkaan tulee todistaa henkilöllisyytensä. Kortti on esitettävä lainauksen yhteydessä. Kirjastokortti on henkilökohtainen, ja kortinhaltija on vastuussa sillä lainatusta aineistosta. Osoitteen- ja nimenmuutokset on ilmoitettava kirjastolle, myös kortin katoamisesta on syytä ilmoittaa välittömästi kirjastoon.

Lainaaja sitoutuu kortin saadessaan noudattamaan kirjaston lainaus- (pdf-tiedosto) ja käyttösääntöjä (pdf-tiedosto).

Laina-aika

• Laina-ajat ovat 14-28 vrk.
  • Käsikirjastoaineistoa annetaan yö- ja viikonloppulainaan.
  • Harvinaiskirjakokoelman aineistoa saa vain lukusalikäyttöön.
  • Vapaakappalearkiston julkaisut: Oulun yliopiston henkilökunta saa julkaisuja työhuonelainaksi; muut asiakkaat saavat vapaakappalearkiston aineistoa vain lukusalikäyttöön Pegasuksessa.

Uusiminen

• Lainat on uusittava viimeistään eräpäivänä. Lainan voi uusia, mikäli julkaisusta ei ole varausta eikä asiakas ole lainauskiellossa.
  • Osalla kokoelmista on rajoitettu määrä uusintakertoja.
  • Asiakas on vastuussa siitä, että hän uusii lainat ajoissa. Jos itsepalvelu-uusinta kirjaston nettisivuilla ei toimi, lainat täytyy uusia muulla tavalla.

Varaaminen

• Varauksen voi tehdä vain lainassa olevaan julkaisuun.
  • Varattu julkaisu on noudettava kirjastosta viimeistään saapumisilmoituksessa mainittuna päivänä. Saapuneesta varauksesta lähetetään asiakkaalle saapumisilmoitus.
  • Lainan voi varata itsepalveluna kirjaston nettisivuilla, sähköpostitse, kaikissa toimipaikoissa tai puhelimitse.

Palauttaminen

• Lainat on palautettava eräpäivänä kirjastoon sen aukioloaikana. Kirjaston toimipaikoissa voi lisäksi olla kokoelmakohtaisia tarkentavia ohjeita.

Ennakkoilmoitus eräpäivästä

• Laina-ajan päättymisestä kertova sähköpostiviesti lähetetään 3 vuorokautta ennen eräpäivää asiakkaan ilmoittamaan osoitteeseen. Sähköpostimuistutus ei poista asiakkaan vastuuta huolehtia lainojen uusimisesta tai palauttamisesta ajallaan.
  • Kirjepostina ennakkoilmoituksia ei lähetetä.
  • Eräpäivää seuraavana päivänä lähtee palautuspyyntö sähköpostitse tai kirjepostina.

Myöhästymismaksut ja lainauskielto

• Myöhässä olevat kurssikirjalainat aiheuttavat myöhästymismaksua 1 € / laina / päivä, enintään 10 €/laina. Käsikirjastomateriaali aiheuttaa 10 €/laina eräajan jälkeen.
  • Lainauskielto tulee, kun laina on 14 vrk myöhässä tai asiakkaalla on myöhästymismaksuja 20 € tai enemmän.
  • Myöhästymismaksua peritään maksimissaan 50 €/palautuskerta.
  • Palauttamattomista lainoista lähetetään lasku 38 päivän kuluttua eräpäivästä. Lasku koostuu palauttamattomien julkaisujen hinnasta, vähintään 45 €/julkaisu. Toimenpidekulut 25 € lisätään asiakkaan maksuihin. Mikäli julkaisu palautetaan laskuttamisen jälkeen, peritään kuitenkin toimenpidekulut.

Kadonneet tai turmeltuneet julkaisut

• Kadonneen tai turmeltuneen aineiston voi korvata hankkimalla vastaavan julkaisun kadonneen tilalle tai maksamalla julkaisun hinnan (vähintään 45 €).

Päivitetty 30.9.2016

Viimeksi päivitetty: 29.12.2016