Neuvottelut IEL-tietokannan käytöstä kariutumassa – uhkana pääsyn katkeaminen

Oulun yliopiston kirjastolla on ollut vuodesta 1999 FinELib -konsortion kautta neuvoteltu käyttöoikeussopimus IEEE:n tuottamaan sähkö- ja tietotekniikan alan IEL-tietokantaan. Lisenssi antaa kaikille yliopistolaisillemme pääsyn tietokannan sisältämään aineistoon sopimukseen neuvotelluin käyttöehdoin. Nykyinen sopimus umpeutuu vuoden lopussa.

Sopimuksen uusimisesta on käyty neuvotteluja syksyn aikana. Valitettavasti kustantaja (IEEE) teki FinELib-konsortiolle epärealistisen ja ylihinnoitellun tarjouksen, jota konsortio ei voinut hyväksyä.

Kustantaja kieltäytyy tekemästä konsortiolle parempaa tarjousta ja vaatii sen sijaan yliopiston kirjastoa neuvottelemaan oman sopimuksen. Kustantaja on kertonut, että mikäli kirjasto ei tee omaa sopimusta, lähestyy kustantaja seuraavaksi yksittäisiä tutkijoita neuvotellakseen yksilöllisistä ratkaisuista heidän kanssaan.

Kirjastolle esitetty oma sopimus on aineiston käyttö- ja muilta sopimusehdoiltaan merkittävästi huonompi kuin nykyinen konsortiosopimus.

Kirjasto haluaa edelleenkin palvella IEL-aineistoa tarvitsevia asiakkaitaan parhaalla mahdollisella tavalla. Kirjasto pyrkii osana konsortiota kaikin tavoin saamaan kustantajan takaisin neuvottelupöytään. Kirjasto vaatii, että kustantaja tarjoaa aineiston kohtuullisella hinnalla ja hyväksyttävillä sopimusehdoilla FinELib-konsortion kautta. On selvää, että neuvottelupöydässä FinELib-konsortion jäsenet yhdessä ovat vahvempia kuin yksittäinen kirjastotai tutkija.

Katso lisää IEL-tilanteesta FinELib-konsortion verkkosivuilta: http://finelib.fi/iel-negotiations-at-a-standstill/

Lisätietoja saat myös kirjastosta osoitteesta elele@oulu.fi.

Viimeksi päivitetty: 4.12.2017