Harvinaiskokoelmat

Kokoelman vanhimmat painatteet ovat kaksi inkunaabelia 1400-luvun lopulta. Ricardus de Mediavillan kirjoittama teos Commentarius in quartum librum Sententiarum ”Kommentaari Sentenssien neljään kirjaan” on painettu Venetsiassa 1489 ja Albertus de Eybin teos Margarita Poetica ”Runouden helmiä” Baselissa 1495. Inkunaabelit on saatu kirjastoon lahjoituksena vuosina 2002 ja 2004.

Vanhin suomenkielinen teos harvinaiskokoelmissa on Mikael Agricolan Se wsi Testamenti vuodelta 1548. Teos on saatu lahjoituksena Jyväskylän yliopiston kirjastolta.

Ensimmäisestä suomenkielisestä koko raamatusta eli ns. Kuningatar Kristiinan raamatusta vuodelta 1642 saatiin kokoelmaan nide ensimmäisen kerran rovasti Aaro Marttilalta lahjoituksena yliopiston avajaisten kunniaksi.

Yksi harvinaiskokoelman arvokkaimmista raamatuista lienee Einar Palmusen kokoelmaan kuuluva ns. Gezeliusten raamattu tai Sotaraamattu vuodelta 1685.

Harvinaiskokoelmaa on kartutettu sekä lahjoituksilla että omilla hankinnoilla. Kokoelmaan on hankittu erityisesti pohjoisia alueita koskevaa kirjallisuutta ja vanhaa saamenkielistä kirjallisuutta.

Joitakin harvinaiskokoelmia on deponoitu eli annettu säilytettäväksi Oulun yliopiston kirjastolle niin, että omistusoikeus säilyy alkuperäisellä omistajalla. Tällaisia ovat Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin, Limingan seurakunnan ja Kuivaniemen kappeliseurakunnan vanhojen kirjojen kokoelmat.

Kirjojen lisäksi harvinaiskokoelmaan kuuluu vanhoja lehtiä, arkkiveisuja, ruumissaarnoja ja säädöstekstejä.

Muita harvinaiskirjoissa omina kokoelminaan säilytettäviä aineistoja:

Amerikansuomalainen kokoelma

Oulun vanhat lainakirjastot

Vanhat väitöskirjat

Harvinaiskokoelmat säilytetään tilassa, jossa lämpötila ja kosteus on aineiston säilymisen kannalta sopiva.

Viimeksi päivitetty: 28.6.2016