Etusivulle

In English

Opiskelijoille

Opiskelemaan yliopistoon

Tiedekunnat ja laitokset
Kirjasto

Haku


> Etusivu
> Tapahtumakalenteri
>>>Tapahtumia muualla
> Tapahtunutta
> Taideteokset
> Museotoiminta
> Toimikunnan tarkoitus
> Toimikunnan jäsenet
> Linkit
> Yhteystiedot

 

Palaute ja tiedustelut
kulttuuri(at) oulu.fi

KULTTUURITOIMIKUNTA
MUSEOTOIMINTA

Yliopiston museotoiminnan systematisointi ja koordinointi kuuluvat kulttuuritoimikunnan tehtäviin. Varsinaista museotoimintaa ei Oulun yliopistossa ole järjestelmällisesti harjoitettu luonnontieteellisiä erikoismuseoita lukuun ottamatta. Joillakin laitoksilla on syntynyt pieniä kokoelmia, jos joku pitkäaikainen työntekijä on ollut kiinnostunut asiasta. Kulttuuritoimikunta on asettanut tavoitteeksi, että yliopiston 50-vuotisjuhlavuonna olisi tiedossa, millaista museoaineistoa on olemassa ja joillakin laitoksilla voisi olla näytteillä vanhoja laitteita ym. selostuksineen.

 

Konkreettisesti työ on aloitettu syksyllä 2004 siten, että museologian opiskelijat Anneli Meriläisen johdolla haastattelivat eläkkeellä olevia yliopistolaisia. Samalla otettiin kuvia diasarjaan ja cd-rom-levylle. Mika Frimanin ohjaamalla kuvallisen aineiston tallennuskurssilla kuvattiin yliopiston arkea cd-rom-levylle.

 

Henkilöiden haastatteluja on jatkettu myös vuonna 2005. Haastateltavina ovat olleet myös vielä työssä olevat, pitkäaikaiset yliopiston palvelijat.

 

Esineistön luettelointi on aloitettu talvella 2006. Opiskelijat Anna Rönkä ja Janna Muuronen ovat luetteloineet lehtori Anneli Meriläisen ohjauksessa Oulun opettajankoulutuksen alkuajoilta 1950-luvulta lähtien tallennetun opetusvälineistön. Asiantuntijoina laitteita esittelivät lehtori Matti Lindh ja huoltoinsinööri Hannu Lounila.

 

Luettelointi on saanut lisäpuhtia, kun kulttuuripalveluihin myönnettiin tätä toimintaa varten valtionhallinnon harjoittelija 2.5. - 30.6.2006. Fil. yo. Terhi Kumpula on kuvannut jo aiemmin luetteloidun opettajankoulutuslaitoksen esineistön. Hän on luetteloinut ja kuvannut tietohallinnon, patologian laitoksen sekä prosessi- ja ympäristötekniikan osaston laitteistoa, seuraavaksi ovat vuorossa sähkötekniikan osaston kokoelmat. Jo nyt on käynyt ilmi, että valitettavan paljon laitteistoa on tilan puutteen vuoksi romutettu. Kartoitus on kuitenkin tärkeä tehdä viimeistään nyt, kun vielä on henkilöitä, jotka niiden tarinaa osaavat kertoa.

 

Ilmoituksia yliopiston laitekokoelmista voi tehdä osoitteeseen kulttuuri (at) oulu.fi

 

Laitteiden ei tarvitse olla tietyn vuosimäärän täyttäneitä, vaan vanhaa tekniikkaa. Luetteloinnissa pitää kuitenkin tietää ainakin laitteen käyttötarkoitus ja aikaväli, milloin sitä on käytetty ja pääkäyttäjät.

 

ES 11.5.2006
Päivitetty 26.1.2012/HS