Ilya Usoskinille kansainvälinen tunnustus kosmisen säteilyn tutkimuksesta

Oulun yliopiston avaruusfysiikan professori Ilya G. Usoskinille on myönnetty vuoden 2018 Julius Bartels -mitali hänen tutkimustyöstään, joka on keskeisesti vaikuttanut kosmisen säteilyn ja Auringon aktiivisuuden pitkäaikaisten muutosten kansainväliseen tutkimukseen.

Julius Bartels-mitalin myöntää Euroopan johtava geotieteiden liitto European Geosciences Union EGU. Sen mukaan Usoskinia voidaan pitää yhtenä avaruusilmaston tutkimusalan perustajana. Ilya Usoskin on kosmisen säteilyn kärkitutkijoita, ja hänen panoksensa heliosfäärin, Auringon aktiivisuuden pitkäaikaisten muutosten ja Auringon ja Maan välisten suhteiden tutkimuksessa on ollut uraauurtavaa. Usoskinin äskettäisestä Auringon aktiivisuutta tuhannen viime vuoden aikana käsittelevästä katsauksesta History of solar activity over millennia on nopeasti tulossa alan perusteoksia, toteaa EGU. Lisätietoa Usoskiniin tutkimuksesta löytyy yliopiston uutisesta.

Professori Usoskin on mukana Kvantum-instituutin koordinoiman yliopiston fokusalueen Maa-lähiavaruussysteemi ja ympäristömuutos kärkihankkeessa Climate and Atmospheric Effects of the Sun in Arctic Regions.

Viimeksi päivitetty: 23.4.2018