PEDEGO-tutkimusyksikkö

PEDEGO eli PEDEGO-tutkimusyksikkö, englanniksi PEDEGO Research Unit (Research Unit for Pediatrics, Pediatric Neurology, Pediatric Surgery, Child Psychiatry, Dermatology, Clinical Genetics, Obstetrics and Gynecology, Otorhinolaryngology and Ophthalmology). Tutkimusyksikkö  sisältää seuraavat oppiaineet: iho- ja sukupuolitaudit, korva-, nenä- ja kurkkutaudit, lastenkirurgia, lastenneurologia, lastenpsykiatria, lastentaudit, perinnöllisyyslääketiede, silmätaudit sekä synnytys- ja  naistentautioppi.

Perusrahoituksella toimii seitsemän täysiaikaista professoria (kaksi lastentautiopin, yksi synnytys ja naistentautiopin, yksi lastenneurologian, yksi ihotautiopin, yksi korva-, nenä ja kurkkutautien ja yksi silmätautiopin), 30% professori gynekologisessa onkologiassa, 30% professori lastenpsykiatriassa, 20% professori lastenkirurgiassa ja 20% professori lastentautiopissa, erityisalana EBM-opetus ja tutkijakoulutus. Lisäksi seitsemän täysiaikaista kliinistä opettajaa (kolme lastentaudeilla, kaksi synnytys ja naistentaudeissa, yksi ihotaudeissa ja yksi silmätaudeissa). Lisäksi 70% kliininen opettaja lastenpsykiatriassa, 50% kliininen opettaja silmätaudeissa, 25% kliininen opettaja perinnöllisyyslääketieteessä ja 25% kliininen opettaja ihotaudeissa. Korva-, nenä- ja kurkkutaudeissa työskentelee kolme kliinistä opettajaa sairaalan yhteisvakanssissa (yliopisto-osuus noin 60%).

Täydentävällä rahoituksella toimii PEDEGO:ssa paljon avustavaa henkilökuntaa ja lukuisia tutkijoita, esimerkiksi yksi akatemiatutkija ja yksi Suomen akatemian rahoittama tutkijatohtori. Ulkopuolisen rahoituksen määrä on huomattava erityisesti diabetekseen, ennenaikaisuuteen, infektiotauteihin, lastenneurologisiin sairauksiin ja ihosairauksiin liittyvään tutkimukseen.

Tutkimusyksikön tutkimusaiheet:

Ihotaudit (professori Kaisa Tasanen-Määttä)

Lasten allergologia (dosentti Petri Kulmala)

Lasten endokrinologia (professori Riitta Veijola, dosentti Marja Ojaniemi)

Lasten hematologia (dosentti Merja Möttönen ja LT Riitta Niinimäki)

Lasten infektiotaudit (dosentti Terhi Tapiainen)

Lasten kardiologia (LT Merja Kallio)

Lastenneurologia (Akatemiatutkija Reetta Hinttala ja professori Johanna Uusimaa)

Lastenreuma (dosentti Paula Vähäsalo)

Neonatologia (professori Mika Rämet ja emeritusprofessori Mikko Hallman)

Monirakkulaisen munasarjaoireyhtymän varhaiset merkit ja elämänaikaiset terveysvaikutukset (dosentti Terhi Piltonen)

PEDEGO oppiaineet