Kurssi: Ruumiillisuus, materiaalisuus ja kulttuuri: kosketuskulttuurien moninaisuus

Tiistai, tammikuu 30, 2018

Ruumiillisuus, materiaalisuus ja kulttuuri: kosketuskulttuurien moninaisuus

Ilmoittaudu 15.1. mennessä WebOodissa.
Tämä monitieteinen kurssi toteutetaan, mikäli kurssille on ilmoittautunut 15.1.2018 mennessä vähintään 15 opiskelijaa.

Kurssikuvaus

Kurssin tämänvuotisena teemana on kosketuskulttuurien moninaisuus. Kurssilla käsitellään muun muassa seuraavaa:

• Millainen on "suomalainen" kosketuskulttuuri ja mistä se juontuu? Miten affektit ja affektiivisuus kytkeytyvät kosketukseen? Miten edistää sellaista kosketuskulttuuria, joka kunnioittaa ihmisten kokemuksellista moninaisuutta? Kulttuuriantropologi Taina Kinnusen avausluento avaa kosketuksen merkityksiä ja esittelee tutkimuksellisia lähestymistapoja kosketukseen. Hän on julkaissut aihe-alueelta mm. teoksen Vahvat yksin, heikot sylityksin. Otteita suomalaisesta kosketuskulttuurista (2013).
    • Entä millaiseksi rakentuu suomalaisen miehen suhde kosketukseen? Kinnusen teos on ollut virikkeenä Kajaanin kaupunginteatterissa paraikaa esitettävälle dokumentti-draamalle Miehen kosketus. Kurssin ohjelmaan sisällytetään mahdollisuuksien mukaan bussimatka Kajaaniin katsomaan Miehen kosketusta. Matkaa pyritään tukemaan resurssien mukaan.
    • Millaisena näyttäytyy suomalaiseksi mielletyn kosketuskulttuurin itsestäänselvyyksiä ylittävä kosketuskulttuuri?
    • Sukupuolentutkija Suvi Pihkalan luennolla kysytään, millainen on posthumanistinen kosketus - kosketus, jonka lähtökohtana ei ole pelkästään ihminen ja joka ei perustu erillisyyteen toisesta vaan kietoutuneisuuteen ja erottamattomuuteen. Millaisia eettisyyden ja vastuullisuuden näkökulmia kosketukseen ja koskettamiseen silloin avautuu?
    • Kurssilla pohditaan myös, mitä tapahtuu inhimilliselle kosketukselle nykykulttuurissa, joka enenevässä määrin hyödyntää teknologisia ratkaisuja.
    • Kurssiin sisältyy myös kulttuurien välisiä kosketuksia tarkasteleva elokuvatapahtuma 23.3. Oulun kaupunginkirjastossa. Tapahtumassa esitetään kolme kulttuurien kohtaamisesta kertovaa elokuvaa ja käydään niistä keskustelua: Evakko (1956) kuvaa karjalaisten evakkomatkaa pois kotiseudultaan. Laulu koti-ikävästä (2013) on dokumenttielokuva isän ja pojan automatkasta Oulusta Göteborgiin, jossa he asuivat 1970-luvulla. Kiehumispiste (2017) kuvaa eri osapuolia kuunnellen viime aikojen suomalaista asenneilmapiiriä, jota luonnehtii vihapuhe ja pelko.

Muun muassa edellä mainittuja kysymyksiä tarkastellaan kurssilla monitieteisesti ja -taiteisesti pyrkien huomioimaan sukupuolentutkimuksen, taiteentutkimuksen ja posthumanismin näkökulmia. Kurssi kutsuu myös oman kehollisuuden kuunteluun ja reflektointiin, mikä huomioidaan suoritustavoissa.

Aikataulut ja suoritustavat

joka toinen viikko ti klo 10-12 ja to klo 10-12 seuraavasti:
    ti 30.1. MA335, to 1.2. MA 335, ti 13.2. KTK112, to 15.2. HU111, ti 27.2. KTK 210, to 1.3. KTK 210, ti 13.3. HU209, to 15.3. HU110, ma 26.3. HU111, ti 10.4. KTK 307, to 12.4. KTK 210, ti 24.4. HU111, to 26.4. HU111

Toteutus: opintojakso sisältää avaus-/asiantuntijaluentoja (6 h), elokuva-esityksen, teatteriesityksen ja elokuvatapahtuman (10 h), opiskelija-alustuksia valittujen artikkelien pohjalta (12 h) sekä Optimatyöskentelyä (8 viikkoa). Oppimateriaali ilmoitetaan kurssin alussa.

Suoritustavat: Aktiivinen osallistuminen avaus-/asiantuntijaluennoille, opiskelija-alustuksiin ja Optima-keskusteluihin ja JOKO oma tai parin kanssa valmisteltu ja pidetty oma alustus (20 min., valitun artikkelin pohjalta) TAI esseesuoritus.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen WebOodissa koodilla 417224A (Vapaavalintaiset aineopinnot/ Ruumiillisuus, materiaalisuus ja kulttuuri). Kurssi toteutaan jos ilmoittautuneita on vähintään 15.

Kurssi korvaa mm.:

• sukupuolentutkimus (417224A Ruumiillisuus, materiaalisuus ja kulttuuri)
    • kirjallisuus (687180A Sukupuoli, luokka ja monikulttuurisuus)
    • elokuvatutkimus (687513A Elokuvatutkimuksen erityisala) opintoja.
    • Muista mahdollisista korvaavuuksista sekä korvaavuuksista muihin oppiaineisiin voi neuvotella oppianeiden vastuuhenkilöiden kanssa.

Järjestäjät

Kurssin järjestäjinä ovat sukupuolentutkimus, elokuvatutkimus ja kirjallisuus.

Lisätietoja: ilmari.leppihalme(a)oulu.fi

Lisää kalenteriin