Vuoden 2000 metsäkuvat alkavat tästä!

Huom. kuvat ovat Oulusta, Lapissa olisi tilanne tietysti osittain toisenlainen.

Sääselostokset on laadittu Ilmatieteen laitoksen web-sivuljen perusteella.

 Seuraavat kuvat täältä!

 Viimeisimmät kuvat täältä!

Foto 15.1.00

Loppusyksyllä 1999 ei pysyvää lumipeitettä tahtonut muodostua edes Lappiin, kun leutojen säiden vuoksi satoi sielläkin usein vettä (muu osa Suomea oli syksyn ajan lähes lumeton). Marraskuussa Lappi sai kunnon lumipeitteen, mutta etelärannikolla maa valkeni pysyvästi vasta joulun tienoilla. Lapissa oli kuitenkin jo joulukuussa pitkiäkin pakkasjaksoja, ja lunta satoi runsaasti. Joulukuun lopulla oli Lapissa lunta 30-50 cm.

Tammikuu v. 2000 oli harvinaisen lauhaa eli Lapin läänissä oli keskilämpötila -10...-13°C ja Oulun läänissä -6...-13°C (n. 4°C normaalia lämpimämpää). Erityisesti Lapissa satoi tavallista enemmän, joten lumipeitteen paksuus oli kuun lopussa Lapissa jo noin 90 cm, Oulun tienoilla n. 30-50 cm.


Foto 19.2.00

Kuvan metsässä lumipeite ei ollut kuvan ottohetkellä vielä maksimissaan, vaan lunta oli vasta n. 50 cm. Uutta vitivalkoista lunta sataa tähän aikaan vuodesta usein. Auringon säteet eivät vielä oikein ulottu tämän metsän pohjalle.

Helmikuu v. 2000 oli myös tavallista lämpimämpi: keskilämpötila Lapissa -9...-11°C ja Oulun läänissä -6...-10°C. Kuukausi oli huomattavan runsassateinen. Lapissa oli lunta kuun lopulla monin paikoin jo n.1 metri (eli 30-40 cm normaalia enemmän).


Foto 16.3.00

Yhä on puissa lunta merkkinä sateista ja pakkasista. Mutta myös puiden varjot jo näkyvät - auringon säteet ulottuvat vihdoin metsän sisäänkin! Kuvassa näkyvät myös jäniksen jäljet. Jäniksillä on tällaisessa metsässä nälkä, mutta onhan muitakin syöntipaikkoja (mm. ihmisen pihapiirejä) - sieltä löytyy talvellakin monia herkkupaloja.

Maaliskuu v. 2000 oli lämpötilan osalta Pohjois-Suomessa lähes normaali, eli kuukauden keskilämpötila oli Lapissa -6...-7°C ja Oulun läänissä -3...-6°C. Tässäkin kuussa satoi Pohjois-Suomessa tavallista enemmän (20-60 mm). Lunta oli kuun lopussa Lapissa monin paikoin metri, eräillä alueilla jopa 1.5 metriä. (Lumen syvyys on maaliskuussa Suomessa yleensä suurimmillaan.)


Foto 16.4.00

Lunta ei juurikaan ole enää satanut, mutta tuuli on karistellut puista lumen päälle oksia, kuoren paloja ja männyn siemeniä. Puiden tyvellä näkyy jo syviä kuoppia, ja kohta lumettomia pälviä.

Tähän saakka ovat kuvat olleet kovin samannäköisiä, mutta seuraavissa kuvissa tulee rajuja muutoksia!

Huhtikuu v. 2000 oli maan eteläosissa ajottain jo kesäisen lämmin, mutta Lapissa vain hiukan keskimääräistä lämpimämpi. Huhtikuun keskilämpötila oli Oulun läänissä 0...+3°, ja Lapin läänissä -3...0°C. Sateenmäärä oli pohjoisessa hiukan keskimääräistä suurempi (45...80 mm).


Seuraavat kuvat!

  Paluu ohjelmaan!

...valikon 'Paluu ohjelmaan' kautta pääset myös muihin valintoihin!