Tällä ruudulla on lisätietoja. Käytä back-painiketta palataksesi edelliselle ruudulle!

Kun lehtien vihreys vähenee, paljastuvat sen 'alta' lehtien keltasävyiset väriaineet: karotiini ja ksantofylli - syksyn tavallisimmat värit. Lisäksi jotkut kasvit 'punastuvat' ruska-aikana, jopa voimakkaasti. Punainen väriaine, antosyaani ei ole värihiukkasissa vaan soluvakuoleissa, ja se syntyy lehtiin yleensä vasta syksyllä.

Läheskään kaikkien kasvilajien syksyllä kuolevat osat eivät kuitenkaan värjäydy kelta- tai punasävyisiksi. Esimerkiksi männyn neulaset ja monet ruohovartiset vain ruskistuvat sen jälkeen, kun klorofylli on pilkottu ja kuljetettu talteen. Jotkut kasvit (mm. lepät) karistavat lehtensä vihreinä. Niiden ei ole tarpeen ottaa klorofyllin typpeä talteen, koska lepän juuristossa elävä mikro-organismi huolehtii siitä, että leppä saa riittävästi typpeä.

Punaista tai sinistä antosyaania on myös monissa kukissa ja marjoissa (antosyaanin väri riippuu solunesteen happamuudesta). Antosyaanin merkitystä talveentumisessa ei vielä riittävästi tunneta.

Lisää:ruska!