Oulangan tutkimusasema

Oulangan tutkimusasema on Oulun yliopiston Infrastruktuuri-yksikön Kuusamossa sijaitseva alueyksikkö. Asema perustettiin vuonna 1966 palvelemaan bio- ja geotieteellistä tutkimusta ja opetusta.Nykyisin asema on yliopiston monitieteinen alueellinen yksikkö, joka toteuttaa opetukseen ja tutkimukseen liittyvän perustehtävänsä ohella yliopiston aluetoimintaa Koillismaalla.Asema tarjoaa modernin tutkimus- ja koulutusympäristön niin tutkijoille, opiskelijoille, opettajille kuin kurssien, seminaarien sekä kongressien järjestäjille. 

Asemalla käynnistyy ilmaston- ja ympäristömuutoksen seurantatutkimus, jota rahoittavat Suomen Akatemia ja Oulun yliopisto. Tutkimuksessa on jo asennettu koealalle tutkimustorni sekä tullaan asentamaan antureita, jotka mittaavat koko ajan lämpötilaa, ilmankosteutta, sademäärää, ilmanpainetta, tuulennopeutta, säteilytasetta, lämpövuota, lumensyvyyttä, hiilidioksidin määrää , maaperän lämpöä ja kosteutta. Tutkimuksessa mm. tehdään lumen manipulaatiota lisäämäällä ja poistamalla lunta koealoilta. Tällöin saadaan selville ympäristönmuutoksia erilaisissa lumiolosuhteissa. Tutkimus sisältää myös porolaidunnuksen vaikutusta ympäristön  muutokseen sekä ilmastonmuutoksen vaikutusta porotaloudelle.

Tutkimusasemalla vuosikymmeniä tehtyjen ympäristön pitkäaikaisseurantojen  aineistot edesauttoivat pääsyyn eLTER-verkostoon. Aiheesta lisää täältä.

Oulangan tutkimusaseman toiminnasta kuvattiin jakso Ylen aamu tv:n Luonto lähellä sarjaan. Ohjelma on katsottavissa Yle areenassa.

Olemme Facebookissa.

 

Kiutakönkään maisemakameran videota voit katsoa täältä.