Niina Karvinen on luonnosta voimansa ammentava innostuja ja yrityskehittäjä

Vuoden 2018 alussa Tellus sai aimo ryöpyn lisää iloista naurua ja raakaa ammattitaitoa, kun Niina Karvinen aloitti työnsä Business Kitchenissä. Niinan voi yleensä tavata vakiopaikaltaan Business Kitchenin päätyseinällä sijaitsevasta keltaisesta kuutiosta. Jututimme Niinaa, jotta tekin pääsette tutustumaan häneen.

Niina Karvinen kertoo itse olevansa enemmän innostuja kuin yrittäjä. Kun kysyin, mistä hän on tulossa ja minne hän on menossa, hän kertoi olevansa matkalla ja nauttivansa matkasta, minkä vuoksi on vaikea määritellä suuntaa eteen tai taakse päin. Hän vain tekee elämässään mielenkiintoisia asioita, jotka yrittäjän itsensä mukaan sekoittuvat lopulta iloiseksi hässäkäksi.

- Markkinointi on aina ollut vahvasti läsnä urallani. Yrittäjämäinen tapa tehdä asioita on tarttunut jo lapsuuden kesätöistä kauppapuutarhalla, kertoo alun perin Englannista maisemasuunnittelijaksi valmistunut Karvinen.

Maisemasuunnittelijoiden työtilanne Suomessa oli kuitenkin vähän kehnompi kuin Englannissa, mikä ajoi Karvisen kohti kaupan alaa ja markkinointia. Oulusta lähtöisin oleva innostujalle karttui matkan varrella lisää tutkintoja, eikä listan kasvulle näytä tulevan päätöstä tulevaisuudessakaan. Tällä hetkellä Karvinen opiskelee johtajuutta Lapin yliopistossa.

- Haistelin aina, että mikä se on se seuraava iso juttu. Olen esimerkiksi tehnyt somemarkkinointia ennen kuin somemarkkinointia oikeastaan oli olemassa. Olen monta vuotta sitten jo alkanut miettimään datan ja analytiikan kautta markkinointia, ja että miten se olisi kannattavaa. Tällä hetkellä itse valmennan digitaalista liiketoimintaa Rastorilla. Lähdin yrityskehittäjäksi, kun en aikoinani löytänyt sopivaa työpaikkaa markkinoinnin parista ja kelkka kääntyi siihen, että päätin työllistää itse itseni. Autan yrityksiä joko oman viestin kirkastamisessa, kansainvälisille markkinoille menemisessä tai kehitän markkinointia strategisesti koko liiketoiminnan kannattavuutta ajatellen.

- Olen hirvittävän kiinnostunut trendeistä ja tärkein juttu tekemisessäni on se, että voin omalla osaamisellani auttaa muita menestymään. Siksi olen yrityskehittäjä. Hirveän mielelläni aina yhytän ihmisiä, kysyn että oletko tavannut sen henkilön ja teidän pitäisi puhua keskenänne. Olen jatkuvasti esittelemässä mielenkiintoisia tyyppejä toisilleen ja hokemassa, että teidän pitäisi tehdä yhteistyötä, Karvinen nauraa.

Niina Karvisen virallinen työtitteli on yhteisö- ja yrityskehittäjä. Hänen tehtävänsä on kehittään Business Kitcheniä niin, että se tuo mahdollisimman paljon lisäarvoa opiskelijoille. Karvisen mukaan Business Kitchenin tarkoitus on verkottaa yrityshenkiset opiskelijat yliopiston ulkopuoliseen yritysmaailmaan. Tätä varten sen on toimittava hyvin sekä fyysisenä tilana että tarjottava tarkoitusta tukevia palveluita.

Karvinen painottaa, että vaikka Business Kitchenin kohderyhmä sisältää noin 18 000 yliopistoyhteisöön kuuluvaa henkilöä, yrittäjyys ei ole kaikille. Kuitenkin yrittäjämäinen tapa tehdä töitä on nykypäivän ja tulevaisuuden työskentelytapa. Se on jotain, mistä kaikki voivat hyötyä myöhemmistä suunnitelmista riippumatta.

Business Kitchenin toimintaan on tulossa hieman muutoksia tulevana syksynä. Silloin useat toiminnoista ja ohjelmista muuttuvat kausittaisista koko ajan jatkuviksi. Kokonaisen kurssin muodostavien ohjelmien sijaan Business Kitchen tarjoaa opiskelijoille enemmän yksittäisiä työpajoja ja koulutuksia, joista opiskelijat voivat koota viiden opintoisteen kokoisia kokonaisuuksia. Näin jokaiselle opiskelijalle voidaan tehdä aiempaa yksilöllisempi ja omia tarpeita vastaava kokonaisuus. Näin myös opiskelijan yritysidea tai urakehitys etenee tehokkaammin, kun hän saa apua juuri niissä asioissa, jotka ovat hänen ja hänen yrityksensä kannalta relevantteja.

Kun Niina lähtee töistä yliopistolta, hänellä alkaa uusi työpäivä yrittäjänä. Toisen työpäivänsä aikana hän on yritysvalmentaja, mentori, poliitikko ja hallitusammattilainen.

- Kehitän itseäni tekemisen kautta. Sen lisäksi minun on pidettävä itsestäni hyvin huolta, että jaksan tehdä tämän kaiken. Pitää muistaa jumpata ja liikkua metsässä. Lisäksi meditoin joka päivä ja huolehdin, että saan hyvää ravintoa. Mentaalinen puoli on myös hyvin tärkeä. Että jaksaa toimia hyvin, pitää olla itsensä kanssa tasapainossa.

Vihreää tee, lakritsa ja luontokontakti muodostavat kolmikon, jota ilman Niina ei voisi elää. Hänellä on aivan erityinen suhde luontoon ja ensimmäistä kertaa Niinan kanssa luontoon lähtevä saattaa hämmentyä siitä, kuinka muuten niin puheliaasta henkilöstä tuleekin yhtäkkiä seesteisen hiljainen.

- Aika ajoin minun pitää päästä metsään lataamaan akkuja. Sen ei tarvitse olla edes pitkä aika, mutta pitää saada liikkua luonnossa ja olla hiljaa. Minulla on mökki metsässä lammen rannalla. Talvella laitan lumikengät ja kesällä Meindlit jalkaan ja lähden painamaan metsää kohti. Siellä ei ole polkuja, kuljen ihan omia teitäni ja havainnoin vain luontoa.

Sen sijaan paljon haastavammaksi osoittautui kysymys siitä, mitä ilman Niina voisi hyvin elää.

- Ainakin viikonlopun ilman puhelinta. No en kyllä oikeasti voisi! Mutta tietoisesti haluan vähentää digiaikaa. Sen lisäksi en ole koskaan itse omistanut autoa, ja voin ihan hyvin jatkaa elämääni ilman autoa.  Olen aika hyvin karsinut ylimääräisiä asioita elämästäni, joten ehkä niitä ei enää ole niin paljon.

Business Kitchenin tulevaisuuden uskaltaa kyllä antaa näihin käsiin. Voit ottaa Niinaan yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen niina.karvinen@oulu.fi tai puhelimitse numerolla 0294483920.

Viimeksi päivitetty: 6.4.2018