Työterveyshuolto

Työterveyshuolto on kliininen oppiala, joka toimii terveydenhuollon ja työelämän rajalla. Työterveyslääkärit soveltavat työssään lääketieteen osaamistaan sekä työn ja terveyden yhteyden tuntemustaan monin tavoin: terveyden edistämiseen, sairaanhoitoon, työkyvyn tukemiseen sekä työn ja työelämän kehittämiseen.

Työterveyshuolto on Suomessa tärkeä osa työikäisten terveyspalvelujärjestelmää. Palvelujen piiriin kuuluu 1,8 miljoonaa työntekijää ja alalla toimii kaikkiaan noin 1800 lääkäriä. Työterveyshenkilöstö toimii puolueettomana asiantuntijana terveydenhuollon eettisiä periaatteita ja tietosuojaa noudattaen. Työelämän toiminnan ja pelisääntöjen tunteminen sekä hyvien suhteiden luominen ja ylläpitäminen työpaikkojen toimijoiden kanssa ovat työterveyshenkilöstölle ensiarvoisen tärkeitä.

Yliopistossa ja työelämän verkostoissa työterveyshuollon oppiala on arvostettu alan kehittäjä ja akateeminen kouluttaja. Lääketieteen perusopetuksessa työterveyshuollon opetusta on hyvin vähän. Kasvu työterveyslääkäriksi tapahtuu erikoistumisopinnoissa. Yliopiston tukema ohjaus koulutustyöterveysasemilla sekä valtakunnallinen työterveyshuollon virtuaaliyliopisto www.tthvyo.fi tukevat erikoistumista tärkeällä tavalla.

Oppialan pääedustaja on professori (ma.), LT Leena Ala-Mursula.

Viimeksi päivitetty: 21.10.2016