asiakastuki (at) oulu.fi
  puh 0294 483 124

  mobiilituki (at) oulu.fi
  puh 0294 483 164

  neuvonta (at) oulu.fi
  puh 0294 483 080

  Tietohallinto
  PL 7600
  90014 Oulun yliopisto

Oulun yliopisto
SÄHKÖPOSTI

opiskelijoille > sähköposti

Sähköpostilaatikkosi

Sähköpostilaatikon (INBOX) suurin sallittu koko on 10 MB. Suuri postilaatikko kuormittaa ja hidastaa kaikkea postiliikennettä, joten käyttäjälle, jonka laatikon koko ylittää edellä mainitun rajan lähetetään automaattisesti huomautus, jossa kehoitetaan poistamaan tarpeettomat viestit tai tallentamaan ne muihin sähköpostikansioihin. Edellä mainitusta johtuen INBOX tulee siistiä säännöllisesti. Tärkeät viestit kannattaa aina tallettaa muihin kansioihin ja liitetiedostot kotihakemistoon tai omalle tietokoneelle. Toisaalta muut sähköpostikansiot ja tallennetut liitetiedostot kuluttavat levytilaasi (home dir quota), joka on 1 GB.

Tietoturva

Älä lähetä koskaan käyttäjätunnusta ja salasanaa sähköpostilla kenellekään.Tietohallinnon ylläpito ei kysy milloinkaan salasanaasi tai käyttäjätunnustasi sähköpostitse. Tietohallinnon sähköpostipalvelimilla on käytössä automaattinen sähköpostien virustarkistus. Kaikki lähtevä ja tuleva posti tarkistetaan ja viruksen sisältävät viestit tuhotaan.
Tietyt viruksia levittävät liitetiedostotyypit poistetaan viesteistä. Tällöin viestiin lisätään tieto poistetusta liitetiedostosta. Suhtaudu kuitenkin aina varauksella liitetiedostoihin, äläkä avaa sellaisia liitetiedostoja joiden lähettäjää et tunne. Aina ei kannata luottaa edes siihen, että tutuilta tulevat viestit ovat heiltä, sillä sähköpostin lähettäjätiedot voidaan väärentää.

Roskapostia - miten sen tuleminen estetään?

Roskapostia saapuu päivittäin ja sen seulominen käsin on työlästä. Tätä varten pajukoneelle on asennettu SpamAssassin -ohjelma, jonka saat helposti käyttöösi osoitteessa https://www.oulu.fi/perl/posti/spamassassin.cgi. Sisään kirjaudutaan pajun tunnuksilla.

Tarkemmat ohjeet SpamAssassinista löytyy osoitteesta
http://www.oulu.fi/tietohallinto/ohjeet/mail/spam/spamassassin.html

Roskapostikansio

Roskapostiksi eli spämmeiksi epäillyt viestit siirtyvät spam_assassin –nimiseen kansioon, joka on tyhjennettävä säännöllisin väliajoin. Tämä kansio näkyy Webmailissa ja Pinessä. Ohjeet spam_assassin -kansion tyhjentämiseen löytyy osoitteesta:
http://www.oulu.fi/tietohallinto/ohjeet/mail/spam/kansion_tyhjennys.html
Outlook, Outlook Express ja Eudora yms. ohjelmat eivät näytä roskapostikansioita, joten näitä ohjelmia käyttäessäsi, sinun tulee tyhjentää roskapostikansiot esim. Webmaililla.

Liitteet

Liitetiedostot voivat olla kooltaan korkeintaan 50 MB. Webmail-ohjelmalla lähetettäessä liitetiedostot voivat olla korkeintaan 10 MB:n kokoisia. Kaikki liitetiedostomuodot eivät pääse virustarkastuksen ohi. Lista näistä turvattomista tiedostotyypeistä, joita ei voi lähettää normaaleina liitetiedostoina löytyy osoitteesta: http://www.oulu.fi/tietohallinto/ohjeet/mail/yleista.html

Suurikokoisten ja ns. turvattomien liitteiden lähettäminen

Suurikokoiset (50 MB - 20 GB) sekä turvattomat liitteet voidaan lähettää erityisen www-palvelun kautta: https://filesender.oulu.fi/filesender/ Palveluun kirjaudutaan paju/koivu-tunnuksella. Linkki ohjeeseen.

Turvattoman liitteen tiedostopäätteen voi myös nimetä uudelleen: esimerkiksi .exe -> .xee
- Vältä liitteiden lähettämistä postiviesteissä. Laita liitteen teksti suoraan viestin tekstiosaan jos mahdollista.
- Vältä (erityisesti vieraista osoitteista tulevien) MS Officen liitteiden (.xls, .doc, .docx, .ppt) avaamista suoraan sähköpostin viestiä luettaessa.
- Jos lähetät Word-ohjelmalla tehtyjä dokumentteja, lähetä ne ainoastaan .rtf –formaatissa (Rich Text Format).

Webmail

Voit lukea sähköpostisi selaimella https://webmail.oulu.fi/webmail/ -sivulla. Mikäli sinulla on käytössä vanha Internet-selain, vaatii se erillisen oulu.fi sertifikaatin asennuksen. Sertifikaatin asennusohjeet löydät osoitteesta:
http://www.oulu.fi/tietohallinto/ohjeet/www/ssl_sertifikaatti.html
Jos sertifikaattia ei ole asennettu, www-palvelinohjelmisto lähettää ensimmäisellä käyttökerralla selaimelle SSL-avaimen, joka tallennetaan ("Accept this certificate forever (until it expires)"). Tallennettuasi sertifikaatin selain ei kysy avainta seuraavilla kerroilla.

Muuta

Postituslistat
Postituslistoja (mail list) käytetään eri alojen keskustelu-, ilmoitus-, ja tiedonvaihtokanavina. Postituslista on ryhmä, johon voidaan lisätä ja poistaa käyttäjiä. Postituslistan avulla voidaan lähettää sähköpostia kerralla kaikille listan jäsenille. Lisätietoa tietohallinnon postituslistapalvelimesta: http://www.lists.oulu.fi/ -sivulta.
Liityttyäsi (subscribe) postituslistalle saat paluupostissa ohjeen listalta eroamiseen (unsubscribe).

Sähköpostiosoitteiden etsiminen
Tietoa yliopiston muista käyttäjistä saat osoitteesta:
http://www.oulu.fi/haku/

Sähköpostiasetukset eri ohjelmille

smtp server: palveluntarjoajan lähtevän postin palvelin
imap server: paju.oulu.fi port 993 (ssl suojattu)
pop server: paju.oulu.fi port 995 (ssl suojattu)

Lähettäjäosoite: tunnus@mail.student.oulu.fi

Huomaa, että imap -protokollaa käytettäessä viestit säilyvät palvelimelle. POP3 -protokollaa käytettäessä, siirretään kaikki viestit palvelimelta sille koneelle, missä sähköpostia käytetään. Samalla viestit hävitetään palvelimelta, ellei toisin aseteta.

Oulu.fi-verkon ulkopuolella pitää käyttää smtp-palvelimena palveluntarjoajan smtp-palvelinta (esim. PSOAS-liittymissä smtp-palvelin on smtp.dnainternet.net).