Opiskelijan arkea 140 merkissä

”Kukaan ei sanele, mitä pitää kertoa. Kaikki perustuu siihen, että ollaan ihan omina henkilöinämme”.

Toisen vuoden opiskelijat Antti Lukkari ja Mikko Rouru avaavat opiskelijaelämäänsä Twitterissä.

”Sähkötekniikan opiskelua ja muuta opiskelijaelämää siinä sivussa. @UniOulu @ITEEOulu.”

Tällä tavoin Oulun yliopiston sähköteekkari Antti Lukkari esittelee itsensä Twitter-tilillään @anttimatias.

– Tarkoitus on kertoa ihan omana itsenäni, että tänään opiskelijan elämä on ollut tällaista, Antti kuvailee.

Vieressä istuva Oulun yliopiston tietojenkäsittelytieteen opiskelija Mikko Rouru komppaa:

– Omin sanoin kerrotaan opiskelijaelämästä lähinnä Twitterissä. Opiskelujen lisäksi myös opiskelijan vapaa-ajasta, harrastuksista ja muusta.

Sisältöä vapaasti, korvaus säännöllisesti

Mikko ja Antti ovat molemmat sähkö- ja tietotekniikan tiedekunnan somelähettiläitä. Heillä kummallakin oli oma somehistoriansa aikaisemmin, mutta yhteistyö tiedekunnan kanssa toi mukanaan vahvemmin opiskelijanäkökulman. Antti myös vaihtoi Twitterissä käyttämänsä kielen englannista suomeen.

– Tykkään tviitata suomeksi. Olisi hassua tehdä englanniksi, kun niin moni kaveri on suomenkielinen.

Mikko ja Antti saavat tviittaamisestaan pienen korvauksen. He ovat myös raportoineet somettamisestaan tiedekuntaan päin.

– Kukaan ei kuitenkaan sanele, mitä pitää kertoa. Kaikki perustuu siihen, että ollaan ihan omina henkilöinämme, Antti painottaa.

Kumpikaan ei myöskään pidä toista Twitter-tiliä ikään kuin vapaamuotoisempana versiona tekemisistään ja ajatuksistaan.

– Kaikki päivitykset ovat samalla tilillä. Se on luontevinta, opiskelijat vahvistavat.

Kasvanutta someorjuutta

Takana on nyt vuosi opiskelijaelämälähtöistä tviittaamista. Kummankin opiskelijan somelähettiläisyys on myös laajentunut: Antti on Oulun yliopiston Sähköinsinöörikillan someorja – ensimmäinen laatuaan. Samoin Mikko on aloittanut Oulun yliopiston tietojenkäsittelijöiden killan Blankon somettamisen.

Antti ja Mikko osallistuvat tätä nykyä myös laajempiin someprojekteihin. Antti on ollut tekemässä puolen tunnin Periscope-lähetystä, jossa esiteltiin Oulun yliopistoa eli käveltiin yli kilometrin pituinen rakennus päästä päähän esitellen tärkeitä paikkoja. Lisäksi hän on ollut tekemässä sisältöä dia.fi-portaalin eli teekkareiden hakuportaalin Instagram- ja Snapchat-tileihin.

– Kanavat olivat viikon käytössä eri paikkakunnilla, joissa on Dian kautta haettavaa koulutusta, Antti täsmentää.

Mikko on postannut kuvia Instagramiin Oulun yliopiston virallisen tilin kautta.

Tasaisin aktiivinen sitoutuminen

Mikko ja Antti ovat samaa mieltä siitä, että opiskelijaelämästä tviittaaminen on mukavaa hommaa. Itseltä se vaatii tasaisen aktiivista sitoutumista.

– Aina ei tapahdu mitään erikoista. Silloin on turha tviitata, Antti toteaa.

Molemmat ovat sitä mieltä, että reaktiota saa parhaiten aikaan, jos postauksessa on mukana kuva tai jokin muu media.

– Reaktiot vaihtelevat paljon. Joskus syntyy pitkiäkin keskusteluja, Mikko sanoo.

Mikolla on tarkoitus hyödyntää sosiaalisen median maailmaa myös opinnoissaan. Kandidaatin työn tarkka aihe on auki, mutta todennäköisesti se tulee liittymään jollakin tavalla juuri someen.

Kiinnostavaa olisi tietää myös oman tviittaamisen merkitys.

– Olisi tosi hauska tietää, kuinka joku on hyötynyt tviiteistä, Antti pohtii.

Jos jokin asia askarruttaa opinnoissa, myös Mikon ja Antin puoleen voi kääntyä Twitterissä.

@mikkorouru

@anttimatias