Hyvä osuma työelämään

Jos haaveilee ohjelmistosuunnittelusta työurana, kannattaa harkita, mitä tekee vapaa-aikana, neuvoo Ville Voutilainen, teknologiajohtaja ja C++-kielen kehittäjä.

Kotkalainen Ville Voutilainen saapui Ouluun tietotekniikan fuksina syksyllä 1996. Tuolloin hänellä tuskin kävi mielessä, että 20 vuotta myöhemmin hän olisi järjestämässä ensimmäistä kertaa Suomeen C++-kielen standardisointikomitean kansainvälistä kokousta. Juhannuksen alla Oulussa viimeisteltiin ainakin kolmen miljoonan koodarin käyttämän kielen vuoden 2017 standardi.

– C++-kielellä on ollut ja on iso vaikutus ohjelmistoalaan. Sen varassa toimii lähes huomaamatta koko maailma, Ville kiteyttää.

Omien sanojensa mukaan Ville on panostanut C++-kieleen paljon. Tällä hetkellä hän työskentelee Symbiossa teknologiajohtajana. Vastuualueeseen kuuluvat C++-kielen asiantuntijaroolin lisäksi auto- ja teollisuuspuolen sovellukset. Yrityksessä on vierähtänyt jo viisi vuotta, Oulussa kaikkiaan 20 vuotta.

– Ei ole ollut hirveää hinkua muuttaa pois. Olen viihtynyt Oulussa todella hyvin.

Hyvät eväät hämmästelyyn

Kotkalainen nuorimies halusi opiskelemaan nimenomaan tietotekniikkaa. Kakkosvaihtoehtona papereissa oli sähkötekniikka. Takana oli ammattilukio, takataskussa sekä ylioppilastodistus että tietotekniikan mekaanikon titteli.

– Yläasteella minulla oli jo jonkinlainen ajatus, että ala olisi tietotekniikkaa. Menin ammattilukioon, koska halusin hyvän pohjan sille, mihin aioin suuntautua.

Kun paikka Oulun yliopistosta avautui, Ville lähti pohjoiseen:

– Joka tapauksessa olisin joutunut muuttamaan Kotkasta.

Yliopisto-opintojen aloitus on jäänyt mieleen aikana, jolloin kohdalle tuli paljon mielenkiintoisia asioita.

– Pienryhmät ja kiltatoiminta antavat hyvät eväät alkuvaiheen hämmästelyyn, Ville toteaa.

Uusissa toimintaympäristöissä

Kun Villeltä kysyy, miten Oulun yliopiston tietotekniikan opinnot ovat hyödyntäneet töissä, vastaus tulee heti:

– Oman suuntautumisvaihtoehdon kursseja oli paljon. Ne ovat osuneet hyvin siihen, mitä on tarvinnut työelämässä. Niistä sai todella hyvän pohjan.

Villen työhistoria on monipuolinen. Siihen kuuluu terveydenhuollon tietojärjestelmiä, radioasemajärjestelmiä ja mobiilisoftaa. Tätä nykyä Symbiossa Ville tekee softan ja arkkitehtuurin lisäksi myynnin tukitöitä. Ei ihme, että hän kuvaa nykyistä työtään monipuoliseksi ja haastavaksi:

– Asiakkaiden tarpeet vaihtelevat. Siksi pitää koko ajan pystyä oppimaan uusia toimintaympäristöjä.

Viisasta kanssakäymistä

Opintojen lisäksi Ville nostaa esille yliopistomaailman toisen olennaisen annin: sosiaaliset ympyrät:

– Kun tutustuu ihmisiin, saa hyödyllisiä kontakteja tulevaisuutta ajatellen. Omia opiskeluaikaisia tuttuja on todella vahvasti mukana tämän hetken yritystoiminnassa.

Oman killan toiminnasta kannattaa vähintäänkin piipahtaa muissa ympyröissä. Poikkitieteellinen sosiaalinen verkosto on Villen mukaan viisasta kanssakäymistä:

– Esimerkiksi tekoälysovellusten kehittäminen vaatii eri alojen ihmisiä.

Lisäksi Ville kehottaa jokaista lähtemään vaihtoon, jos siihen on mahdollisuus. Myöhemmin lähtö ulkomaille on hankalampaa mm. perheen vuoksi. Myös englannin kielen taidosta kannattaa pitää huolta, kun haluaa alalle.

Yksi on kuitenkin ylitse muiden.

– Jos haaveilee ohjelmistosuunnittelusta työurana, kannattaa harkita, mitä tekee vapaa-aikana. Tekniikan kehitys on valtavan pitkällä ja valtavan nopeaa. Parhaat ovat harrastaneet asiaansa jo kauan ennen kuin aloittavat opinnot. Se luo pohjaa ja tekee hommasta sujuvaa; ei tarvitse myöhemmin taistella perusasioiden kanssa.

Viimeksi päivitetty: 14.9.2016