Huippututkimus vaatii rohkeutta - tuloksena keraamikomponentteja ilman lämpökäsittelyä

Yksi 10-vuotisjuhlaansa viettävän Euroopan tutkimusneuvoston mahdollistamista menestystarinoista on Oulun yliopistossa toteutettu Ultimate Ceramics –projekti, joka sai alkunsa hullunrohkeasta ideasta ja johti kansainväliseen innovaatioon. Tutkijat osoittivat, että keraamikomponentteja voidaan valmistaa jopa huoneenlämmössä.

Langattomien laitteiden kehityskulku edellyttää yhä pienempiä ja pienempiä komponentteja. Sähkökeraamit ovat yleinen pienikokoisissa komponenteissa käytetty materiaaliryhmä, mutta perinteiset valmistustavat vaativat hyvin korkeita lämpötiloja.

Oulun yliopiston mikroelektroniikan tutkimusryhmä on onnistunut murtautumaan sähkökeraamitutkimuksen eturintamaan kehittämällä koostumuksia ja menetelmiä, joilla elektroniikan ja tietoliikennetekniikan komponentteja voidaan valmistaa keraamimateriaaleista jopa ilman lämpökäsittelyä - ja yhdistää niitä lämmölle herkkiin materiaaleihin kuten muoviin ja paperiin.

Yllättäviä tuloksia

Ultimate Ceramics –hanke lähti liikkeelle ennakkoluulottomasti. Joidenkin mielestä tutkimusidea oli suorastaan fysiikan lakien vastainen.

Kuinka ollakaan, vuonna 2016 tutkimusryhmä kehitti ensimmäisenä maailmassa menetelmän, jolla voidaan valmistaa komponentteja sähkökeraameista parhaimmillaan jopa huoneenlämmössä.

"Halusin kerätä ympärilleni nuoria, rohkeita tutkijoita, jotka eivät ole lokeroituneet mihinkään, koska eivät vielä tiedä mitään lokeroita olevankaan", sanoo projektin vastuullinen johtaja, professori Heli Jantunen.

Hänelle vuonna 2012 myönnetty edistyneen tutkijan ERC Advanced Grant -rahoitus on kansainvälisesti erittäin arvostettu ja kilpailtu osoitus tutkimuksen korkeasta tieteellisestä laadusta.

Professori Jantunen on tyytyväinen siihen, miten hänen ja hänen nuorten tutkijoidensa Oulussa tekemä työ on tuottanut tulosta.

"Useiden tieteellisten julkaisujen, konferenssiesitelmien ja kutsupuheenvuorojen kautta tieto on levinnyt ja useat muutkin tutkimusryhmät ympäri maailmaa ovat paneutuneet tähän tutkimusaiheeseen."

Tukea pioneerityölle

Heli Jantunen johtaa ryhmäänsä riskejä tai haasteita kaihtamatta tulevaisuuden materiaalien ja prosessien kehittämiseksi.

Hän on kiitollinen ERC:lle, jonka rahoituksella voi toteuttaa äärimmäisen suuria kehitysharppauksia tavoittelevia ideoita.

"Tämäntapainen rahoitus on edellytys meidän edustamallemme onni-suosii-rohkeaa-tyyppiselle tutkimukselle", professori Jantunen toteaa.

Lisätietoja:

Professori Heli Jantunen, ERC Advanced Grant Awardee, mikroelektroniikan tutkimusyksikön johtaja, Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, Oulun yliopisto

Room Temperature Densification Method

Projektikuvaus

Kuvassa ultramatalassa lämpötilassa valmistettuja dual-band-antenneja

Viimeksi päivitetty: 17.3.2017