Robotti- ja ohjelmointikerhot buuttaavat opiskelijoiden uramahdollisuuksia

Tulevaisuuden työtehtävissä tarvitaan yhä useammin ymmärrystä digitaalisten laitteiden toiminnasta. Oulun yliopistossa on käynnistynyt maksuton opiskelijavetoinen kerhotoiminta, jonka tavoitteena on parantaa valmiuksia työllistyä erityisesti tekniikan aloille.

Kerhoissa opitaan mielenkiintoisten ja innostavien projektien avulla muun muassa robotin rakentamista ja ohjelmointia. Ne ovat avoimia kaikille yliopistossa opiskeleville – tutkinto-ohjelmasta tai vuosikurssista riippumatta. Osallistuminen ei edellytä aikaisempaa kokemusta tai esitietoja.

Monitieteistä yhteistyötä

Robotti- ja ohjelmointikerhot yhdistävät mukavalla tavalla useiden tieteenalojen opiskelijoita. ”Yhdessä tekeminen kehittää monitieteistä ajattelua ja helpottaa oppimista”, iloitsee Fab Labin päällikkö Antti Mäntyniemi.

”Tekniikan ja luonnontieteiden opetuksessa käsitellään abstrakteja aiheita teorian tasolla.  Kun opiskelijat pääsevät itse rakentamaan ja ohjelmoimaan prototyyppejä Fab Labissa, monimutkaistenkin laitteiden rakenne ja toimintaperiaatteet avautuvat ihan eri tavalla”, Mäntyniemi kiteyttää.

Tekemisen ja innostuksen kautta

Robotti- ja ohjelmointikerhoissa toteutetaan osallistujien valitsemia projekteja ja opitaan työelämässä hyödyllisiä taitoja, kuten koodauksen eri kieliä, 3D-piirtämistä ja elektroniikkasuunnittelua.

”Kerhossa voi tehdä esimerkiksi omia puhelinpelejä, robotteja tai muuta hauskaa. Projektin voi keksiä itse tai sen voi valita sivulta www.buutti.com kohdasta koulutusohjelmat”, esittelee robottikerhoa vetävä Jani Lehtovirta.

Sähkötekniikkaa opiskelevalla Lehtovirralla on vuosien kokemus robottien rakentamisesta.  Hänen viimeisin saavutuksensa on Teraleon, yli 3-metrinen showrobotti, jonka rakentamisessa oli mukana parikymmentä opiskelijaa.

Suosio ylitti odotukset

Kerhotoiminta käynnistyi helmikuun alussa. Heti ensimmäisenä päivänä osallistujia oli yli 60 – tuplasti enemmän kuin oli arvioitu.

Lehtovirta kertoo, että toiminta on suunniteltu vastaamaan osallistujien toiveita ja tarpeita: ”Kerhoissa parasta on se, että niissä pääsee tekemään juuri sitä, mitä haluaa, ja oppimaan juuri niitä asioita, joista on kiinnostunut.”

Opiskelijoilta opiskelijoille

Kerhoja järjestää opiskelijoiden perustama yritys Buutti. Tiimiin kuuluu tällä hetkellä robotiikkakerhoa vetävän Jani Lehtovirran lisäksi ohjelmointia kouluttava Peetu Nuottajärvi, toimitusjohtaja Dan Ackers sekä talous- ja markkinointivastaava Mikko Koistinen.

Mikä motivoi muutoinkin monessa mukana olevaa teekkaria käynnistämään kerhotoimintaa kanssaopiskelijoille?

”Kerhon pitäminen on mukavaa, hauskaa ja palkitsevaa. On mahtavaa tavata uusia tekniikasta kiinnostuneita ihmisiä ja jakaa omaa osaamistaan ja kokemustaan heille”, Lehtovirta hehkuttaa.

Viitenä päivänä viikossa

Robottikerhoa pidetään tiistaisin ja torstaisin kello 12-16 FabLab Oulun tiloissa. Ohjelmointikerho kokoontuu maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 16-20 luokassa TS 135.

Kevätlukukauden kerhorupeama kestää vappuun saakka. Syksyllä on tarkoitus jatkaa yliopisto-opiskelijoiden kanssa. Kerhotoiminnan vakiinnuttua suunnitelmissa on laajentaa kohderyhmiä. Tulevaisuudessa kerhoja voisi olla tarjolla myös lukiolaisille, ammattikorkeakoulujen opiskelijoille ja miksei myös muille kiinnostuneille”, Jani Lehtovirta visioi.

Viimeksi päivitetty: 22.2.2017