Biokemia

Biokemia, Biokemian tutkinto-ohjelma, luonnontieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (3 v + 2 v)
 

Biokemian tutkinto-ohjelma tarjoaa

  • laajan tietämyksen biokemiasta ja sen osa-alueista: molekyylibiologiasta, solubiologiasta, molekyylilääketieteestä ja proteiinikemiasta

  • erinomaiset kädentaidot ja työelämässä tarvittavien nykyaikaisimpien laboratoriomenetelmien ja -tekniikoiden hallinnan

  • hyvät mahdollisuudet opiskelijavaihtoon: kansainvälisyys on tärkeää biokemistille sekä tutkimuspuolella että yritysmaailmassa.

Lue lisää ja hae

Yksinkertaisimmankin elävän organismin solujen erilaisia ominaisuuksia ja toimintoja ohjaa perimän geenien emäsjärjestykseen koodattu tieto, joka ohjaa proteiinien rakentumista. Proteiinit solun työjuhtina huolehtivat solujen toiminnasta, ja niiden toimintaa säätelevät pienet aineenvaihdunnan molekyylit.

Solun toiminnan häiriintyessä ihminen voi sairastua esimerkiksi syöpään, diabetekseen tai Alzheimerin tautiin. Sairauden synnyn selvittämiseksi ja hoitojen kehittämiseksi on ymmärrettävä, kuinka 30 000 geeniä, miljoonat erilaiset proteiinit ja tuhannet aineenvaihdunnan molekyylit toimivat yhdessä ja kuinka tätä tietoa voidaan hyödyntää kehitettäessä uusia lääkkeitä tai hoitomuotoja, kuten geeniterapiaa. Biokemistin lähestymistapa ongelman ratkaisemiseksi voi olla molekyylilääketieteellinen tai proteiinitieteellinen; molemmat ovat biokemian maisteriohjelman suuntautumisvaihtoehtoja.

Koulutus antaa opiskelijalle valmiudet työskennellä yliopistojen ja tutkimuslaitosten tutkijana sekä biokemistin koulutusta vaativissa muissa tehtävissä, kuten tutkimus, tuotekehitys, analyysi, laadunvalvonta ja markkinointi, lääke-, elintarvike- ja bioteollisuuden yrityksissä sekä viranomais- ja asiantuntijatehtävissä.