Opintopolku

Opintopolku on portaali, johon on kerätty tietoa kaikesta Suomessa annettavasta koulutuksesta. Opintopolun kautta haetaan lukiokoulutukseen ja ammatilliseen perustutkintoon johtavaan koulutukseen, yliopistoihin, ammattikorkeakouluihin ja ammatillisiin opettajakorkeakouluihin. Katso lisätietoa täältä.

Ensikertalaiskiintiö

Korkeakoulut varaavat osan aloituspaikoista henkilöille, joilla ei ole jo korkeakoulupaikkaa tai jotka eivät ole jo valmistuneet aikaisemmin suomalaisesta korkeakoulusta. Oulun yliopisto varaa aloituspaikkoja ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville ensimmäistä kertaa vuoden 2016 opiskelijavalinnoissa. Aloituspaikkamäärät ilmoitetaan hakukohteittain Opintopolussa.

En ole aivan varma mitä haluan opiskella. Miten minun pitäisi toimia?

Voit hakea ja ottaa paikan vastan sinua kiinnostavalta alalta. Jos haluatkin myöhemmin vaihtaa alaa, tulet löytämään hakeutumismahdollisuuksia ja -väyliä toisille aloille. Vaikka opiskelupaikkoja varataan ensikertalaisille hakijoille heidän asemansa parantamiseksi, eivät mahdollisuutesi tulla valituksi voi lain mukaan olla kohtuuttomasti ensikertalaisia huonommat.

Jos en tule valituksi opiskelupaikkaan johon ensisijaisesti haluan, kannattaako minun ottaa joku muu paikka vastaan?

Opiskelupaikat on lähtökohtaisesti tarkoitettu niille, jotka haluavat suorittaa kyseisen tutkinnon. Jos otat vastaan paikan koulutuksesta, josta et aio tehdä tutkintoa, saatat samalla viedä paikan hakijalta, joka haluaisi suorittaa juuri kyseisen tutkinnon. Ota siis paikka vastaan, mikäli aiot suorittaa tutkinnon.

Mikäli otat paikan vastaan, mutta haluatkin myöhemmin vaihtaa alaa, sinulle on tarjolla hakeutumismahdollisuuksia ja -väyliä muihin koulutuksiin. Henkilöllä, joka opiskelee korkeakoulussa tai on suorittanut tutkinnon, tulee pääsääntöisesti olla mahdollisuus hakea ja tulla valituksi kaikkeen koulutukseen, joka on ensikertalaisillekin hakijoille tarjolla. Vaikka opiskelupaikkoja varataan ensikertalaisille hakijoille heidän asemansa parantamiseksi, eivät mahdollisuutesi tulla valituksi saa lain mukaan olla kohtuuttomasti ensikertalaisia huonommat.

Ketkä katsotaan ensikertalaisiksi hakijoiksi?

Ensikertalaisia ovat ne, jotka eivät ole vastaanottaneet tutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa, eivätkä suorittaneet tutkintoa suomalaisissa korkeakouluissa. Jotta uudistus ei vaikuttaisi hakijoiden asemaan taannehtivasti, ensikertalaisiksi luetaan myös ne hakijat, jotka ovat vastaanottaneet korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan koulutuksesta, joka on alkanut keväällä 2014 tai sitä ennen, mikäli he eivät ole suorittaneet korkeakoulututkintoa. Vasta syksyllä 2014 alkavasta koulutuksesta vastaanotettu paikka vaikuttaa seuraavissa yhteisvalinnoissa siten, että hakija ei ole enää ensikertalainen. Esimerkiksi syksyn 2013 yhteishaussa paikan saanut ja vastaanottanut katsotaan ensikertalaiseksi. Kuitenkin jos hakija on suorittanut tutkinnon Suomen korkeakoulujärjestelmässä, hän ei ole ensikertalainen, riippumatta siitä, koska tutkinto on suoritettu.

HUOM! Jos otat kesän 2017 valinnoissa syksyllä 2017 alkavasta koulutuksesta paikan vastaan, sinua ei jatkossa enää katsota ensikertalaiseksi niissä hakukohteissa, joissa varataan aloituspaikkoja ensikertalaisille. Näihin hakukohteisiinkin voit jatkossa hakea alan vaihtajana tai korkeakoulututkinnon suorittaneena.

Katsotaanko minut jatkossa ensikertalaiseksi, jos olen valmistunut yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta ennen syksyn 2015 hakua?

Ei.

Katsotaanko minut jatkossa ensikertalaiseksi, jos otan opiskelupaikan vastaan kevään 2017 hausta?

Ei.

Voiko hakija saada takaisin aseman ensikertalaisena hakijana, mikäli hän luopuu syksyllä 2017 tai sen jälkeen alkavasta koulutuksesta vastaanotetusta korkeakoulupaikasta?

Ei. Henkilö, joka on vastaanottanut opiskelupaikan 2014 tai sen jälkeen alkavasta koulutuksesta, ei ole ensikertalainen.

Lisätietoa opiskelijavalintojen uudistamisesta

Lisätietoa opiskelijavalintojen uudistamisesta saat Opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilta tai Oulun yliopiston hakijapalveluista.

Viimeksi päivitetty: 7.11.2016