Väitös: Kansainväliset ihanteet ohjanneet suomalaisia kauppakorkeakouluja

Kansainväliset ihanteet ja vaikutteet ovat muokanneet suomalaisia kauppakorkeakouluja ja samalla koko yliopistosektoria lähemmäksi ulkomaisia tutkimuksen ja koulutuksen malleja, todetaan Kerttu Kettusen väitöstutkimuksessa. Se, mistä esikuvia on haettu, on kuitenkin muuttunut kauppakorkeakoulujen satavuotisen historian aikana.

Ensimmäiset kauppakorkeakoulut perustettiin 1900-luvun alussa saksalaisia esikuvia mukaillen, mutta toinen maailmansota merkitsi käännettä. Samalla, kun Neuvostoliiton kanssa opeteltiin liiketoimintaa, kauppakorkeakoulut ottivat mallia ensisijaisesti amerikkalaisista esikuvista ja pyrkivät täysivaltaisiksi tiedeyliopistoiksi Suomen korkeakoulukentässä.

1980-luvulla yliopistopolitiikassa siirryttiin New Public Management –ajattelun henkeen, jonka mukaisesti julkisorganisaatioiden piti olla mitattavasti tehokkaita ja tulosvastuullisia. 1990-luvun lama sinetöi kehityksen ja tutkintomääristä, opintopisteistä ja kilpailutetusta tutkimusrahoituksesta tuli menestyksen mitta ja koulujen budjettien perusta.

Tällä vuosituhannella kaikenlainen kansainvälistyminen on ollut kauppakorkeakoulujen tärkein missio. Tämä on tarkoittanut opettaja- ja opiskelijavaihtoa, kansainvälisiä maisteriohjelmia ja julkaisuja sekä yhä enemmän myös kansainvälisiä akkreditointeja ja ranking-sijoituksia. Kaikkien suomalaisten kauppakorkeakoulujen tavoitteena on pääsy huippukauppakorkeakoulujen sisäpiiriin AACSB- tai EQUIS -akkreditoinnin kautta. Toistaiseksi akkreditoituja kauppakorkeakouluja ovat Oulun yliopiston Oulu Business School, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu ja Hanken.

Kettusen mukaan on melko varmaa, että jo muutaman vuoden kuluttua Suomen kauppakorkeakoulukenttä on ryhmittynyt uudelleen. Tuolloin Suomessa on muutama selkeästi kansainvälisen tason kauppakorkeakoulu, joitakin vahvoja kotimaisia toimijoita sekä jokunen pienempi alueellinen yksikkö.
Kauppatieteiden maisteri Kerttu Kettusen väitöskirja Management education in a historical perspective: The business school question and its solution in Finland (Liikkeenjohdon koulutuksen historia: Kauppakorkeakoulukysymys ja sen ratkaisu Suomessa) tarkastettiin 18.12.2013 Oulun yliopiston taloustieteiden tiedekunnassa.

Väitöskirja

Viimeksi päivitetty: 18.12.2013