Tiedon valo -palkinto arkkitehti Venla Kaikkosen diplomityölle

Arkkitehti Venla Kaikkonen, jonka diplomityö valmistui viime vuoden lopulla Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnassa, on palkittu Tiedon valo -palkinnolla. Suomen Valoteknillinen seura jakoi Valon päivänä 2.2. kaksi 1000 euron Tiedon valo -palkintoa, joiden tarkoitus on kannustaa opiskelijoita valaisemaan tulevaisuutta ja näkemään nykyisyys paremmin.

Venla Kaikkosen diplomityön aiheena oli älykkään valaistuksen konseptisuunnitelma Helsingin Kalasataman alueelle. Entinen satama-alue on kehittymässä 20 000 asukkaan asuin- ja työpaikka-alueeksi, joka profiloituu älykkääksi kaupunginosaksi.

Diplomityö tarkasteli älykkään valaistuksen käyttöä kaupunkiympäristössä hyödyntäen ihmisläheisiä ja osallistavia suunnittelumenetelmiä. Älykkäästi ohjatun valaistuksen avulla voidaan saavuttaa energiansäästöjä optimoimalla valaistus eri olosuhteissa ja tilanteissa. Älykkään valaistuksen avulla voidaan myös helpottaa asukkaiden elämää ja luoda miellyttäviä valaistuskokemuksia.

Kaikkonen tarkasteli työssään älykästä valaistusta käyttäjien näkökulmasta ja heidän kokemustensa pohjalta, mikä usein on monimutkaista ja monitahoista. Palkinnon perusteluissa työtä kiitetään myös erityisesti kauniista ja havainnollisesta esitystavasta.

Diplomityö toteutettiin osana SenCity-hanketta, jota rahoittaa Tekes ja osallistujakaupungit. Hanke pilotoi älykästä valaistusta ja käyttäjälähtöisiä palveluja kuudessa Suomen kaupungissa. Oulun yliopiston osuutta hankkeesta johtaa TkT Henrika Pihlajaniemi arkkitehtuurin tiedekunnasta.

”Suomi tarvitsee valoalan osaajia erilaisiin tehtäviin niin yrityksiin kuin julkiselle sektorille, ja uusi tieto auttaa koko yhteiskuntaa”, sanoo Pihlajaniemi, joka ohjasi Kaikkosen diplomityön.

Toisen Tiedon valo -palkinnon sai arkkitehti Heikki Pulkkinen Aalto-yliopistosta.

Palkittu diplomityö:

Venla Kaikkonen: Intelligent lighting in urban context : a conceptual plan for Kalasatama, Helsinki, Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunta

Pääkuva: Venla Kaikkosen diplomityön kuvitusta

Viimeksi päivitetty: 3.2.2017