Nønne Prisle

Ilmastonmuutoksen salaisuuksien selvittäminen

Kun sytytät kynttilän tai käristät illallista pannulla, vedät keuhkoihisi tuhansia nanopartikkeleita. Nanopartikkelit ovat pienimmällään vain alle 0,000000001 metriä halkaisijaltaan ja niitä on kaikkialla. Oulun yliopiston Associate professor Nønne Prisle etsii tämän ilmakehän pienimmän hiukkasen avulla ratkaisua järkälemäisen ongelman, ilmastonmuutoksen, ennustamiseen.

Prislen tutkimus on niin kiinnostava, että se sai viime vuoden lopulla Euroopan tiedeneuvostolta (ERC) merkittävän 1,5 miljoonan euron tutkimusrahoituksen. Viiden vuoden tutkimusprojektiin tarvitaan maailman kirkkainta laseria, kansainvälistä yhteistyötä ja Prislen mahtavaa asennetta.

”Se on käsittämätöntä, että tällainen tavallinen ihminen saa mahdollisuuden tehdä jotain näin suurta. Tiimini pääsee työskentelemään maailman tehokkaimmilla laitteilla ja vastaamaan aikamme kiperimpiin kysymyksiin, kuten miten varmistamme, että myös seuraavat sukupolvet saavat elää maapallolla?”

Nønne Prisle tekee työtään Oulun yliopiston Nano and Molecular Systems Research -yksikössä yhteistyössä Lundin MAX IV -laboratorion kanssa.

Katso videolta, mitä Euroopan parhaimpiin valittu ilmakehäfyysikko työllään tavoittelee.

Viimeksi päivitetty: 8.2.2017