Energiaa keräävälle mineraalilöydölle laaja kansainvälinen huomio

Oulun yliopiston mikroelektroniikan tutkijat ovat löytäneet perovskiitti-mineraalin muodon, jonka avulla auringonvalo, lämpö ja liike voidaan muuttaa yhtä aikaa energiaksi. Materiaalin avulla on mahdollista ratkaista pienlaitteiden ja sensorien energiansaanti - niin ettei niitä tarvitse ladata ollenkaan esimerkiksi sähköverkosta.

Tutkimusryhmän löydöt julkaistiin Applied Physics Letters -julkaisussa 6. helmikuuta. Tulosta on sen jälkeen uutisoitu laajasti suurissa tiedettä seuraavissa medioissa eri puolilla maailmaa. Viime viikon lopulla World Economic Forum julkaisi tuloksesta videon, katso video tästä.

Tutkijat kutsuvat löydettyä perovskiittimineraalin muotoa nimellä KBNNO, joka on ferrosähköinen materiaali kuten muutkin perovskiitit. Tutkijatohtori Yang Bain vetämässä tutkimuksessa huomattiin, että KBNNO:n rakennetta voidaan muunnella erimuotoisten sähköntuottokykyjen maksimoimiseksi. Ryhmän tavoitteena on rakentaa useita energialähteitä hyödyntävän laitteen prototyyppi.

American Institute of Physics, AIP Publishing

World Economic Forumin uutinen