BiolNet-peli Vuosisadan rakentajat -kilpailun finalistiksi

Oulun yliopiston huippututkimuksesta syntyneeseen ideaan perustuva BiolNet-peli on valittu Vuosisadan rakentajat -kilpailun finaaliin. Pelissä pelivälineenä on ihmisen koko keho, jonka toiminta pohjautuu ihmisen solujen erittämiin eksosomeihin. Professori Seppo Vainion tutkimusryhmä on osoittanut, että eksosomit siirtyvät soluista ihon pinnalle ja niitä lukemalla saadaan selville kehon reaktiot, kuten tunnetilat ja fyysinen rasitus.

BiolNet-pelissä eksosomien välittämä tieto tallentuu ranteessa olevan biopelikellon avulla niin kutsuttuun bioshakkilautaan. Sen ruudut täyttyvät, kun nuori esimerkiksi liikkuu, innostuu tai on stressaantunut. Oman bioshakkilaudan tuloksia voi pelissä jakaa ja verrata muiden kanssa sosiaalisessa mediassa.

”Pelaamisen myötä nuori oppii paljon itsestään ja siitä, miten hän reagoi erilaisiin asioihin ja tilanteisiin”, sanoo Seppo Vainio. Hänen lisäkseen peliä kilpailussa kehittävään Elämän biopeli -tiimiin kuuluu kymmenen muuta asiantuntijaa mm. Oulun, Helsingin ja Aalto-yliopistoista, kouluista ja VTT:sta.

Tiimin tavoitteena on, että BiolNet-peli lisää nuorten fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Tulosten vertailu ja kokemusten jakaminen muiden kanssa lisää myös sosiaalista kanssakäymistä ja auttaa ymmärtämään toisia ihmisiä paremmin.

Vuosisadan rakentajat on kaikille avoin haastekilpailu, joka keskittyy nuoriin. Kilpailussa etsitään ideoita, jotka parantavat 10–26-vuotiaiden nuorten hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa nyt ja tulevaisuudessa. Kilpailun taustalla on 43 suomalaista säätiötä ja rahastoa, ja se järjestetään Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Kilpailun finaalivaiheeseen on valittu kaikkiaan 15 tiimiä. Finalistien odotetaan kehittävän kilpailuehdotustaan edelleen. Kilpailun ratkaisu julkistetaan 1.10.2017. Huomattava palkintosumma voidaan antaa yhdelle tai jakaa useamman kilpailutyön kesken.

Vuosisadan rakentajat-kilpailu

Viimeksi päivitetty: 25.4.2017